Bratislava v zajatí kancelárií. Firmy sa sťahujú do centra

Kancelária na každom rohu a tisíce možností, ako ju využiť. Tak má o pár rokov vyzerať Bratislava, v ktorej sa bude pomer administratívnej plochy aj ďalej rozrastať. Hlavné mesto "nezahltila" len výstavba nových bytov, ale aj kancelárskych priestorov, v ktorých sídlia najmä zahraničné firmy. Spoločnosti sa majú postupne presúvať z okrajových častí mesta bližšie do centra.

02.10.2016 20:00
Bratislava, Foto:
Podiel neobsadených kancelárskych priestorov je v Bratislave v súčasnosti na historickom minime.
debata (5)

Nájsť voľnú kanceláriu v centre Bratislavy je podľa realitno-poradenskej spoločnosti CBRE v súčasnosti veľký problém. Neobsadenosť sa totiž pohybuje na historickom minime okolo 7 percent. Ako ďalej pokračovali zástupcovia spoločnosti, voľné priestory rýchlo ubúdajú.

"Kým v minulosti panoval trh nájomcov, v súčasnosti je to trh developerov. Kto mal kedysi voľný priestor, snažil sa ho najrýchlejšie predať, teraz skôr vyčkávajú na výhodnejšiu ponuku. Klienti zároveň vedia, že ak nebudú dostatočne rýchli, priestor nedostanú, keďže takmer všetky projekty sú vypredané,“ povedal vedúci prenájmu kancelárskych priestorov Oliver Galata z CBRE.

Firemný realitný trh sa tak podobá rezidenčnému. Aj tu je dopyt výrazne nad ponukou. Ľudia využívajú lacné hypotéky a pri rastúcich cenách nehnuteľností sa snažia investovať čo najrýchlejšie. Kto čaká, prerobí.

Na druhej strane sú obavy z toho, že sa nafukuje určitá realitná bublina, keď ceny rastú príliš rýchlo. V budúcnosti môžu mať v prípade krízy a rastu nezamestnanosti problém s neplatičmi hypoték. Preto Národná banka Slovenska čoraz viac úvery reguluje a neumožňuje bankám dávať stopercentné hypotéky.

V prípade firiem je zámerom získať lukratívny priestor a rozbehnúť biznis. Slovenská ekonomika totiž prudko rastie a firmy sa môžu zviezť na tejto vlne a zarobiť. Dôkazom toho je aj minulotýždňová daňová prognóza rezortu financií, ktorá zlepšila výber daní na tento rok najmä vďaka vyššej ziskovosti firiem až o 400 miliónov eur.

Okrem veľkých zahraničných firiem sídlia v administratívnych priestoroch aj internetové obchody. Podľa údajov Slovenskej asociácie pre elektronický obchod je na Slovensku približne 8¤500 e-shopov a tento počet sa stále zvyšuje. Predajcovia sa na internet presúvajú kvôli vysokej konkurencii, ale aj pre nižšie prevádzkové náklady.

"Internetový obchod síce rastie tempom 15 až 25 percent ročne, ale kúpna sila Slovákov sa napriek optimistickým ekonomickým prognózam príliš nezvyšuje. Rast je spôsobený prechodom kamenných obchodov na e-shopy,“ uviedol výkonný riaditeľ asociácie Jozef Dvorský.

Pre lepšiu logistiku majú niektoré e-shopy sklad aj riadenie obchodu pod jednou strechou. „Centrálu Hej.sk sme presťahovali z Bratislavy do logistického a obchodného centra v Senci, kde sa nachádza aj náš centrálny sklad. Vďaka centrálnemu skladu sme schopní rýchlo doručiť objednávku do druhého dňa. Odtiaľ je riadený i obchod,“ dodal riaditeľ internetového obchodu Hej.sk Vladimír Sušil.

Súčasnú biznis zónu majú rozšíriť projekty Panorama Business II a III, Sky City Čulenova, Twin City Tower či Cvernovka. Okolie autobusovej stanice Mlynské nivy má priniesť približne 70-tisíc m2 prenajímateľnej plochy. Najlukratívnejším miestom pre kancelárie v Bratislave zostáva naďalej historické centrum, do ktorého má v budúcnosti spadať aj projekt pod hradom Vydrica. Kým kedysi sa stavali špekulatívne stavby, v súčasnosti je trend stavať projekty pre konkrétnych klientov.

„Bratislavský kancelársky trh je na strane developerov veľmi aktívny, keď takmer každý jeden developer prináša na trh nový kancelársky projekt. V prvom polroku 2016 dosiahol objem uskutočnených transakcií úroveň 110-tisíc m2, čo je pri porovnaní s minulým rokom nárast takmer o 48 percent,“ uzavrel vedúci oddelenia kancelárskych nehnuteľností z realitno-poradenskej spoločnosti JLL Dalibor Surový.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kancelária