Veľké nemecké firmy vyslovili podporu Deutsche Bank

Popredné nemecké firmy vyslovili podporu Deutsche Bank, ktorá sa pre hrozbu vysokej pokuty v USA dostala do ťažkostí a začala otriasať svetovými trhmi.

03.10.2016 08:00
debata (6)

Šéfovia spoločností ako Siemens, Daimler, BASF, Munich Re, RWE a E.ON podporili najväčšiu nemeckú banku v nedeľníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Banku však kritizoval podpredseda nemeckej vlády a šéf sociálnych demokratov Sigmar Gabriel.

„Stojíme pri Deutsche Bank,“ uviedol šéf chemického koncernu BASF Jürgen Hambrecht. Generálny riaditeľ zaisťovne Munich Re Nikolaus von Bomhard denníku povedal, že nevidí potrebu obmedzovať obchodné vzťahy s bankou, od ktorej sa v minulých dňoch začali odvracať investori.

„Deutsche Bank má skvelú tradíciu, pevné základy a tiež priaznivú budúcnosť. O tom som presvedčený,“ povedal šéf automobilky Daimler Dieter Zetsche.

Najvyšší manažér koncernu Siemens Joe Kaeser uviedol, že vedenie banky „sleduje správne ciele a má našu plnú dôveru“.

Gabriel, ktorý je aj ministrom hospodárstva, poukázal ale na to, že banka zo svojich ťažkostí obviňuje špekulantov a pritom svoje podnikanie založila sama do značnej miery na špekuláciách.

„Nevedel som, či sa mám smiať, alebo plakať, že banka, ktorá zo špekulácií urobila svoj podnikateľský model, teraz hovorí, že je obeťou špekulantov,“ povedal Gabriel novinárom pred odletom na štátnu návštevu Iránu.

Akcie banky sa minulý týždeň dostali pod silný tlak a padali na rekordné minimá. Prepad vrcholil v piatok po správach, že niektoré hedgeové fondy sťahujú z banky hotovostné prebytky a rušia u nej obchodné pozície.

Neskôr v piatok však akcie Deutsche Bank prudko oživili po správe, že americké ministerstvo spravodlivosti jedná s bankou v spore o predaji hypotekárnych cenných papierov z minulého desaťročia o oveľa nižšej pokute, než pôvodne požadovalo. Spojené štáty podľa zdroja agentúry AFP rokujú o urovnanie sporu za 5,4 miliardy dolárov. Ešte pred dvoma týždňami americká vláda žiadala od banky pre údajne nekalé praktiky na trhu hypotekárnych cenných papierov pred finančnou krízou až 14 miliárd dolárov. Informáciu zdroja AFP ale doteraz podľa agentúry Reuters nikto ďalší nepotvrdil.

Banka s americkou vládou o konečnej sume za vyrovnanie naďalej rokuje. Jej šéf John Cryan využije nadchádzajúce zasadnutia Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky vo Washingtone k rozhovorom s americkými činiteľmi.

Nemecká vláda dala najavo, že s finančnou pomocou banke nepočíta. Záchrana banky, ktorá ako jediná v Nemecku udržuje rozsiahle globálne obchodné aktivity, by bola medzi Nemcami pred voľbami nepopulárna.

Rastúce obavy investorov viedli k dohadom, že ťažkosti najväčšej nemeckej banky by mohli viesť k finančnej kríze v celej Európe a podkopať svetové trhy podobne, ako sa to stalo v roku 2008 po tom, keď vláda USA odmietla pomôcť banke Lehman Brothers.

Deutsche Bank je síce oproti ostatným svetovo pôsobiacim bankám pomerne malá, je ale s ostatnými bankami hlboko obchodne previazaná a podľa MMF predstavuje pre globálny finančný systém väčšie riziko než akákoľvek iná banka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Deutsche Bank