Pokles chudoby vo svete ohrozuje príjmová nerovnosť

Extrémna chudoba vo svete sa síce znížila, jej úplné odstránenie ale ohrozuje rastúca ekonomická nerovnosť. Svetová banka vo svojej najnovšej správe uvádza, že v roku 2013 malo približne 767 miliónov ľudí príjem nižší ako 1,90 dolára na deň. Takmer polovica z týchto ľudí pochádzala zo subsaharskej Afriky.

03.10.2016 18:14
debata (9)

Napriek spomaleniu globálneho ekonomického rastu sa extrémna chudoba vo svete v priebehu roka znížila o 12 percent, čo pomohlo viac než 100 miliónom ľudí, uviedla Svetová banka.

Podľa správy, ktorá bola publikovaná pred každoročným zasadnutím Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky vo Washingtone, je „extrémna chudoba vo svete na ústupe, aj keď globálna ekonomika zostáva slabá“.

V dlhodobom horizonte je pokles chudoby ešte výraznejší. Od roku 1990, kedy žilo pod hranicou chudoby viac ako dve miliardy ľudí, počet najviac ekonomicky znevýhodnených klesol o viac ako polovicu.

Svetová banka si dala cieľ do roku 2030 odstrániť extrémnu chudobu. Teraz však upozorňuje, že ak sa zároveň nebude riešiť ekonomická nerovnosť, tak je tento cieľ nedosiahnuteľný.

„Posolstvo je jasné: dokážeme to len za predpokladu, že rast pomôže tým najchudobnejším. K tomu je potrebné, aby sme sa zamerali na nerovnosť“ uviedol Kim.

Medzi rokom 2008 a 2013 sa príjem najbohatších 60 percent ľudí zvyšoval rýchlejšie ako príjem najchudobnejších 40 percent vo viac ako polovici z 84 krajín, ktorými sa správa Svetovej banky zaoberá.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba #Svetová banka