Libra sa dostala na tridsaťročné minimum k doláru

Britská libra na devízových trhoch výrazne oslabuje a k doláru zostúpila až na trojmesačné minimum. Dostala sa tak do blízkosti najnižších hodnôt za 31 rokov.

03.10.2016 20:34
debata (1)

Reagovala tak na nedeľné vyhlásenie britskej premiérky Theresa Mayovej, podľa ktorej Británia formálne začne proces odchodu z Európskej únie najneskôr do konca marca budúceho roku.

Libra v pondelok voči doláru oslabila až o 1,3 percenta na 1,2818 USD. Dostala sa tak najnižšie od začiatku júla a do blízkosti 31-ročného minima 1,2796 USD, na ktoré zostúpila v dôsledku júnového referenda o vystúpení Británie z EÚ. Euro sa voči libre v pondelok vyšplhalo až na 87,48 pencí za euro, najviac od augusta 2013.

Mayová chce do marca aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím začne rozhovory o vystúpení z EÚ. Trvať budú minimálne dva roky. Britský minister financií Philip Hammond v pondelok varoval, že britská ekonomika bude počas rozhovorov čeliť otrasom a že ju zrejme čaká niekoľkoročné obdobie neistoty.

Dolárový index, ktorý meria hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, mierne spevňuje. Vplyv na jeho rast majú najmä prekvapivo priaznivé údaje o spracovateľskom sektore Spojených štátov. Okolo 18:30 SELČ vykazoval index nárast o zhruba 0,3 percenta na 95,73 bodu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #dolár #libra #Brexit