Slováci pristupujú k financiám rozumne, ale boja sa budúcnosti

Slováci pristupujú k financiám rozumne. Vyplynulo to z európskeho prieskumu NN Group v spolupráci s agentúrou GfK.

04.10.2016 10:30
debata (1)

“Rozhodnutia, ktoré robíme, sú dobré pre stabilitu našej finančnej budúcnosti,” hovorí Peter Brudňák, generálny riaditeľ NN Životnej poisťovne a NN dôchodkových spoločností. V porovnaní s inými európskymi štátmi sa Slovensko umiestnilo na štvrtom mieste za Holandskom, Luxemburskom a Nemeckom.

No na druhej strane sa Slovensko prepadlo v rebríčku merajúcom osobný pocit kontroly nad finančnou budúcnosťou. Slovensko skončilo na predposlednom mieste. “Veľkej časti Slovákov totiž chýba dôvera vo vlastné finančné rozhodnutia,” dopĺňa Brudňák. Na poslednom mieste skončili už len Gréci.

Pri výbere životného poistenia a iných zložitejších finančných produktov Slováci nenechávajú veci na náhodu a snažia sa zistiť čo najviac informácií. Podľa prieskumu NN Group prevažne takto postupuje 80 % Slovákov, kým napríklad v Poľsku je to len 66 % ľudí. Množstvo informácií však podľa NN automaticky neznamená, že si človek vyberie to najlepšie.

NN Group v spolupráci s agentúrou GfK a holandskou Tilburg University uskutočnili prieskum v štrnástich krajinách Európy. Cieľom bolo zistiť, ako ich obyvatelia vnímajú svoju finančnú budúcnosť a ako pristupujú k jej plánovaniu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #financie