Štát si naplánoval verejné investície za 8,5 miliardy eur

Rozvojový program priorít verejných prác na roky 2017 až 2019, ktorý v stredu schválila vláda, zahŕňa 91 projektov s celkovými predpokladanými nákladmi 8,551 mld. eur.

05.10.2016 13:01
debata (3)

Z prostriedkov Európskej únie by malo byť spolufinancovaných 74 verejných prác, teda vyše 81 %. Ako vyplýva z materiálu ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, predkladatelia plánujú realizovať tieto stavby v rokoch 2017 až 2024. Projekty v programe navrhli tri ministerstvá a jeden samosprávny kraj, pričom znovu bolo zaradených 62 verejných prác, čo je 68 % z celkového množstva.

Najviac verejných prác predložilo do programu ministerstvo dopravy, a to 54 v objeme 8,247 mld. eur. Ide najmä o výstavbu diaľnic, rýchlostných ciest, ciest prvej triedy a železničnej infraštruktúry. Z toho z rozpočtu EÚ má byť spolufinancovaných 43 projektov v rámci tohto rezortu cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020. Ministerstvo životného prostredia má v programe 31 verejných prác za 250,42 mil. eur, sú zamerané najmä na protipovodňové opatrenia (EÚ má prispieť na 29 projektov).

Ministerstvo zdravotníctva navrhlo jeden projekt verejných prác na dostavbu nemocnice v hodnote 32,88 mil. eur a ministerstvo spravodlivosti tri projekty na dobudovanie ústavov na výkon trestu odňatia slobody za 11,81 mil. eur. Trenčiansky samosprávny kraj má v programe dva projekty na odpadové hospodárstvo a kanalizáciu obce v objeme 8,88 mil. eur (oba projekty majú využiť peniaze EÚ). Projekty ministerstva spravodlivosti a Trenčianskeho kraja s účasťou rozpočtu EÚ by mali byť spolufinancované cez Operačný program Kvalita životného prostredia. Realizácia verejných prác je podmienená zabezpečením finančných prostriedkov.

Ministerstvo dopravy prostredníctvom Rozvojového programu priorít verejných prác na príslušné trojročné obdobie sleduje po technickej stránke postup prípravy rozvojových verejných prác s navrhovanou cenou nad 1 327 760 eur. Cieľom je efektívne a hospodárne využívanie verejných investícií. Zaradenie verejnej práce do programu podľa ministerstva nezakladá nárok na získanie verejných investícií na jej uskutočnenie. Zabezpečenie financovania a zodpovednosti za použitie finančných zdrojov štátu je v kompetencii príslušných správcov rozpočtových kapitol.

Podmienkou pre zaradenie verejnej práce do programu je jej zaevidovanie v Súhrnnom programe verejných prác, do ktorého sú zaradené po vykonaní štátneho dozoru vo fáze technickej prípravy stavby, čiže po kontrole dokumentácie stavebného zámeru.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #investície #rozpočet