Schäuble nevylučuje novú globálnu finančnú krízu

Nová globálna finančná kríza nemôže byť vylúčená ani po všetkých zmenách regulácie finančného sektora po poslednej kríze v roku 2008, povedal v piatok nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

07.10.2016 19:00
debata (28)

Vo Washingtone na tlačovej konferencii po zasadnutí skupiny G20 združujúcej najväčšie svetové ekonomiky poukázal minister najmä na nebezpečenstvo krajne uvoľnenej menovej politiky pre bankový systém.

„Nebezpečenstvo novej krízy úplne nezmizlo,“ povedal Schäuble, ktorý dostal slovo ako zástupca predsedníckej krajiny G20 pre budúci rok. Dodal, že súhlasí s Medzinárodným menovým fondom (MMF) v tom, že „ultra uvoľnená“ menová politika, vrátane záporných úrokových sadzieb a nákupov dlhopisov centrálnymi bankami, má negatívny vplyv na bankový systém.

Ďalším veľkým rizikom je podľa ministra globálny vzostup zadlženosti. MMF vo štvrtkovej správe uviedol, že globálny dlh vlani dosiahol rekordných 152 biliónov dolárov, teda 225 percent globálneho hrubého domáceho produktu oproti 200 percentám v roku 2002.

„Obe tieto dve veci dohromady – globálna záťaž súkromného, ​​verejného a firemného dlhu spolu s ultra uvoľnenou menovou politikou – sú možno jedným z rizík, s ktorými sa budeme musieť potýkať aj potom, keď sme si vzali všetky ponaučenia z finančnej krízy pred desiatimi rokmi,“ citovala Schäubleho agentúra Reuters.

Schäuble uviedol, že ministri financií a guvernéri centrálnych bánk G20 na schôdzke vo štvrtok v noci nediskutovali o rokovaniach medzi Britániou a Európskou úniou o britskom odchode z európskeho bloku. Povedal, že ide o bilaterálnu záležitosť oboch strán.

Schäuble v piatok odmietol odpovedať na otázky ohľadom problémov najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank, ktorá po správe o hrozbe vysokej pokuty v USA čelí na trhoch kríze dôvery. Povedal, že MMF ani ďalšie nadnárodné inštitúcie nie sú miestami, kde by sa mali preberať otázky dohľadu nad európskymi bankami.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #banky #Wolfgang Schäuble