Dijsselbloem: USA pokutou pre Deutsche Bank ohrozujú finančnú stabilitu

Spojené štáty požadujú po Deutsche Bank prehnane vysokú pokutu, čím podkopávajú globálnu finančnú stabilitu. Povedal to v piatok v rozhovore s agentúrou Reuters šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

08.10.2016 15:45
debata (37)

Najväčšia nemecká banka od polovice septembra bojuje s krízou dôvery po správe, že vláda USA požaduje od Deutsche Bank pokutu až 14 miliárd dolárov kvôli predaju hypotekárnych cenných papierov pred finančnou krízou v minulom desaťročí.

„Dúfajme, že ide len o počiatočný návrh. Pokuty v takom rozsahu sú úplne prehnané a poškodzujú finančnú stabilitu,“ povedal Dijsselbloem, ktorý predsedá schôdzkam ministrov financií krajín eurozóny.

„Ide o finančnú inštitúciu, ktorá sa musí reštrukturalizovať a posilniť, a potrebuje tak nový kapitál. Nie je teda možné, aby z nej ešte viac kapitálu vytiahli americké úrady. To je naozaj, mierne povedané, kontraproduktívne,“ uviedol šéf euroskupiny, ktorý sa zúčastnil jesenného zasadania Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky.

Dijsselbloem povedal, že Deutsche Bank nie je taká veľká, aby nemohla skrachovať. Odmietol však akékoľvek úvahy o jej možnom krachu a poukázal na jej vysokej kapitálové rezervy a ďalšie ukazovatele.

Deutsche Bank je síce oveľa menšia ako jej americkí konkurenti ako JPMorgan alebo Goldman Sachs. V rámci derivátových transakcií je však previazaná so všetkými veľkými svetovými bankami a MMF ju označuje za väčší zdroj možného rizika pre globálnu finančnú stabilitu než ktorúkoľvek inú banku.

Akcie Deutsche Bank od polovice septembra prudko klesajú a minulý týždeň sa prepadli na rekordné minimum pod desať eur. Ovtedy už sa čiastočne zotavili, stále však od začiatku roka strácajú takmer 50 percent.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Jeroen Dijsselbloem #Deutsche Bank