Rusko a Turecko podpísali dohodu o plynovode TurkStream

Zástupcovia Ruska a Turecka v pondelok v Istanbule podpísali dohodu o vybudovaní plynovodu TurkStream, ktorý má priviesť plyn z Ruska do Turecka a odtiaľ ďalej do Európy.

11.10.2016 07:15
debata (25)

Dohodu podpísali ministri energetiky oboch krajín za prítomnosti prezidentov Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana. Ruský prezident povedal, že Rusko poskytne Turecku zľavu na nákup plynu v rámci širších dohôd, ktoré zahŕňajú vybudovanie plynovodu. Moskva tiež zruší embargo na dovoz tureckého tovaru.

Projekt plynovodu TurkStream navrhlo Rusko pred niekoľkými rokmi ako náhradu za nevydarený plán plynovodu South Stream, ktorý mal obchádzať Ukrajinu cez Čierne more na Balkán. Projekt sa odložil, keď turecké stíhačky vlani v novembri zostrelili pri sýrsko-tureckých hraniciach ruský bombardér. Vzťahy oboch krajín potom prudko ochladli. Erdogan sa neskôr za incident ospravedlnil a obaja prezidenti sa v auguste zišli v Rusku, aby oznámili návrat k predkrízovým pomerom.

Pôvodné plány plynovodu TurkStream počítali s celkovou kapacitou 63 miliárd metrov kubických ročne, neskôr však bola jeho plánovaná kapacita znížená na 32 miliárd metrov kubických.

Erdogan v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii s Putinom tiež povedal, že po normalizácii vzťahov oboch krajín očakáva urýchlenie plánov na výstavbu jadrovej elektrárne, ktorú má Rusko postaviť v Akkuyu v juhotureckej provincii Mersin na pobreží Stredozemného mora.

Kontrakt na výstavbu prvej tureckej jadrovej elektrárne v hodnote 20 miliárd dolárov vyhral v roku 2013 ruský štátny podnik Rosatom. Projekt pozastavilo ochladenie vzťahov vlani v novembri.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #TurkStream