Airbus hnevá, že Poliaci nekúpia jeho vrtuľníky. Nakúpia americké

Firma Airbus Helicopters poslala otvorený list poľskej premiérke Beate Szydlovej, v ktorom protestovala proti nečakanému minulotýždňovému rozhodnutiu poľskej vlády ukončiť rokovania o nákupe zhruba 50 vrtuľníkov Caracal za 3,14 mld. eur.

11.10.2016 16:27
debata (48)

Firma v liste zverejnenom v utorok uviedla, že jej ponuka splnila všetky požiadavky, vytvorila by približne 6 tis. nových pracovných miest v Poľsku a priniesla by nové technológie.

Poľský minister obrany Antoni Macierewicz povedal, že dohoda s Airbusom by firme umožnila prevziať opravárenský závod v meste Lodz, s čím vláda nesúhlasí. Namiesto vrtuľníkov Caracal Poľsko kúpi vrtuľníky Black Hawk vyrábané americkou firmou Sikorsky, ktorá je súčasťou skupiny Lockheed Martin.

Tento krok pravdepodobne pramení z dlhodobej spolupráce Poľska v oblasti ozbrojených síl s USA a zároveň je výsledkom obáv zo straty pracovných miest v poľskom závode Sikorsky. Minister obrany v utorok povedal, že prvé dva stroje sa majú vyrobiť v tomto roku.

Generálny riaditeľ spoločnosti Airbus Group Tom Enders vo vyhlásení zverejnenom v utorok uviedol, že Poľsko jeho firmu niekoľko mesiacov zavádzalo. Francúzsky prezident Francois Hollande odložil návštevu Poľska, ktorá bola naplánovaná na štvrtok, pričom údajne tak chce prejaviť svoju nespokojnosť. Francúzska vláda je spoluvlastníkom spoločnosti Airbus Group.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Airbus