Firmám sa nepáči zvýšenie náhrady za péenky

Zamestnávatelia majú zásadný problém so zvýšením maximálneho vymeriavacieho základu na výpočet náhrady príjmu pri práceneschopnosti (PN) zamestnanca.

12.10.2016 10:44
debata

Podľa viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislava Machunku bol návrh schválený bez akýchkoľvek analýz a takýto postup je príkladom toho, ako sa nemá robiť legislatíva.

Ten po utorkovom rozhodnutí parlamentu stúpne z terajšieho 1,5-násobku na 2-násobok priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov, teda z tohtoročných 1 287 eur na 1 766 eur. Znamená to, že zamestnancom s hrubým príjmom nad 1 287 eur bude zamestnávateľ v budúcom roku vyplácať vyššie sumy náhrady príjmu počas prvých desiatich dní PN.

„Je to schválené bez akýchkoľvek analýz. Je to typický príklad toho, ako sa nemá robiť legislatíva,“ uviedol pre agentúru SITA viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) Rastislav Machunka.

Takýto legislatívny postup považuje viceprezident AZZZ za neseriózny. „Keby ten návrh bol na tripartite, tak zákon ide s rozporom,“ zdôraznil Machunka. Legislatívny postup kritizuje aj tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Podľa neho sa vláda zaviazala, že poslanecké pozmeňujúce návrhy prejdú riadnym pripomienkovým konaním. „Stáva sa, že sa to v praxi nedodržiava,“ uviedol pre agentúru SITA.

Maximálna výška náhrady príjmu pre zamestnanca, resp. nemocenskej dávky pre samostatne zárobkovo činnú osobu (SZČO) sa počas prvých troch dní trvania PN v budúcom roku zvýši z tohtoročných 10,58 eura na 14,51 eura na deň. Od štvrtého dňa trvania PN najvyššia možná náhrada príjmu zamestnanca, resp. nemocenská dávka pre SZČO stúpne z tohtoročných 23,27 eura na 31,93 eura na deň. Na takéto maximálne sumy dávok budú mať nárok tí, ktorí v tomto roku zarábajú v hrubom najmenej 1 766 eur.

Súčasťou vládneho návrhu novely zákona o sociálnom poistení bolo pôvodne len zvýšenie dôchodkov od začiatku budúceho roka. O takomto znení návrhu novely zákona v polovici augusta tohto roka rokovala Hospodárska a sociálna rada. Tripartita legislatívny návrh odobrila bez pripomienok. Minulý týždeň vo štvrtok však poslanec za Smer-SD a súčasne šéf Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny na rokovaní parlamentného sociálneho výboru navrhol, aby sa maximálny vymeriavací základ na platenie odvodov do Sociálnej poisťovne od začiatku budúceho roka zvýšil zo súčasného 5-násobku na 7-násobok priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Parlament tento jeho návrh v utorok schválil. Tohtoročný maximálny vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov v sume 4 290 eur tak stúpne na 6 181 eur.

V utorok do novely zákona pribudlo aj zvýšenie maximálnej sumy náhrady príjmu pri PN zamestnanca počas prvých desiatich dní. Tento návrh podal poslanec Jozef Burian (Smer-SD), a to priamo v pléne parlamentu počas rozpravy k navrhovanej novele zákona o sociálnom poistení. Aj tento návrh parlament schválil. Vyššia náhrada príjmu pri dočasnej práceneschopnosti (PN) zamestnanca, ktorú mu poskytuje zamestnávateľ počas prvých desiatich dní PN, má pritom lepšie zarábajúcim kompenzovať zvýšenie stropu na platenie sociálnych odvodov.

Okrem vyššej náhrady príjmu od zamestnávateľa pri dočasnej PN budú mať lepšie zarábajúci aj vyššie nemocenské dávky zo Sociálnej poisťovne. Stúpne totiž aj maximálny vymeriavací základ na výpočet nemocenských dávok, takisto z 1,5-násobku na 2-násobok priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #práceneschopnosť