Likvidácia odborov vo Volkswagene?

Rada predsedov Odborového zväzu KOVO (OZ KOVO) pod vedením predsedu Emila Machynu mala rozhodnúť v utorok o likvidácii najväčšej odborovej organizácie na Slovensku, základnej organizácie OZ KOVO Volkswagen Slovakia. Tvrdí to šéf odborov v automobilke Zoroslav Smolinský. Za krokmi vedenia OZ KOVO vidí Smolinský mocenskú ambíciu ovládnuť odborovú organizáciu Volkswagenu a snahu zmocniť sa jej majetku.

12.10.2016 12:16 , aktualizované: 13.10.2016 08:53
debata (7)

Ako ďalej informoval, o likvidácii odborov Volkswagenu rozhodla mimoriadna rada predsedníctva OZ KOVO na stretnutí v Žiline, ktoré sa konalo 12. októbra. Dôvodom likvidácie má byť porušenie stanov OZ KOVO zo strany odborov Volkswagenu, pretože vylúčili jedného svojho člena.

Podľa predsedu základnej organizácie OZ KOVO vo Volkswagene Smolinského však odbory stanovy neporušili a skutočným dôvodom je snaha predsedu OZ KOVO Emila Machynu dosadiť na vedúce pozície svojich ľudí. Odbory Volkswagenu sa preto chcú obrátiť na Konfederáciu odborových zväzov SR, aby k situácii zaujala stanovisko.

„Na niektoré klamstvá sa reagovať nedá. Určite sa neznížim k takým krokom ako pán Smolinský, aby som klamal a zavádzal ľudí s tým, že niekto chce niečo ovládnuť. Tí ľudia stále ostávajú. Jednoducho sa nemôžeme pozerať na to, aby sa krivdilo hociktorému členovi len preto, že si dovolil kandidovať proti pánovi Smolinskému alebo má iný názor ako on,“ reagoval na obvinenia pre Pravdu Emil Machyna.

„Oslovíme aj našich partnerov v rámci koncernu, nemeckých partnerov IG Metall a, samozrejme, riešime to súdnou cestou,“ dodal Smolinský. Podľa podpredsedníčky základnej organizácie OZ KOVO vo Volkswagene Jolany Julkeovej je jednou z možností aj odčlenenie sa od OZ KOVO a založenie novej odborovej organizácie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #OZ KOVO #odborový zväz