Predaj počítačov klesol, napraviť to môže vianočný štvrťrok

Celosvetový predaj počítačov v treťom štvrťroku klesol o 5,7 percenta na 68,9 milióna. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnila výskumná spoločnosť Gartner.

13.10.2016 08:00
debata

Analytici očakávajú, že situácia na trhu by sa mohla v poslednom štvrťroku zlepšiť vďaka prechodu firiem na nový operačný systém Windows 10 od Microsoftu. Niektoré počítače podľa nich budú už zastarané, a firmy tak nebudú mať inú možnosť, ako si kúpiť nové.

Podľa inej výskumnej agentúry IDC sa v treťom štvrťroku predalo 68 miliónov notebookov a stolových počítačov. To bolo o 3,9 percenta menej ako v rovnakom období vlani.

Gartner uviedol, že v Spojených štátoch sa predaj počítačov znížil o 0,3 percenta na 16,2 milióna. Rozhodnutie Británie opustiť Európsku úniu potom nemalo okamžitý vplyv na predaj počítačov v Británii. Pokles kurzu britskej libry k doláru však spôsobil, že niektorí predajcovia naznačujú, že na prelome tohto a budúceho roka zvýšia ceny.

Jednotkou v predaji bola v treťom štvrťroku čínska spoločnosť Lenovo, tesne za ňou skončil americký výrobca HP. Obe firmy mali na trhu takmer pätinový podiel. Tretí bol Dell s podielom na 15 percent.

Predaj počítačov Mac spoločnosť Apple v štvrťroku klesol o zhruba 13 percent na menej ako päť miliónov. Dôvodom je očakávanie, že Apple predstaví novú modelovú radu.

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač