Odbory vo Volkswagene sa štiepia

V najväčšej slovenskej automobilke zúri spor dvoch vplyvných odborárov. Šéf miestnych odborov Zoroslav Smolinský stratil moc po tom, čo sa ním vedená organizácia ocitla v likvidácii. Poslal ju tam predseda OZ KOVO Emil Machyna pre vyhodenie odborára Kolomana Kraslana.

13.10.2016 16:25 , aktualizované: 20:00
debata (21)

„Vo Volkswagene Slovakia sme sa rozhodli založiť nové odbory nezávislé od OZ KOVO. Je mi to ľúto, ale neostala nám iná možnosť, ak sme sa nechceli len bezmocne prizerať, ako odbory prichádzajú o majetok,“ povedal odborár Zoroslav Smolinský. Ním vedené odbory Volkswagen Slovakia disponujú majetkom v miliónoch eur.

„Tvrdenie, že chceme ovládnuť majetok odborov vo Volkswagene Slovakia, je neskutočné klamstvo. Už dnes je to majetok OZ KOVO a prečo by sme chceli ovládať niečo, čo už máme,“ reagoval šéf OZ KOVO Emil Machyna.

Spor vplyvných odborových šéfov trvá už roky. Smolinský dlhodobo vyčítal Machynovi, že odbory nevedia pritiahnuť mladých ľudí. Za vzor pritom dával Volkswagen, kde je v odboroch približne 70 percent z 11-tisíc zamestnancov. Machyna zas Smolinskému vyčíta vylúčenie odborára Kolomana Kraslana. Ten proti Smolinskému neúspešne kandidoval v tohtoročných voľbách o získanie funkcie odborového predáka vo Volkswagene Slovakia.

„Pán Smolinský nemôže vylúčiť svojho konkurenta len preto, že má iný názor ako on. Trikrát nerešpektoval rozhodnutie rady odborov o zrušení vylúčenia, a tak sme nemali inú možnosť, ako dať odbory do nútenej správy,“ uviedol Machyna. Smolinský tvrdí, že Koloman Kraslan je Machynov človek a vylúčil ho na žiadosť samotných zamestnancov Volkswagenu Slovakia.

O tom, kto bude mať nakoniec rozhodujúci vplyv vo Volkswagene Slovakia, rozhodnú zamestnanci fabriky. Rokovať o novej kolektívnej zmluve môže totiž s vedením podniku len odborová organizácia s väčším počtom členov. Samotní ľudia tak nakoniec rozhodnú o tom, kto bude bojovať za ich vyššie platy, rovnaké odmeny pre kmeňových aj nových zamestnancov či iné benefity.

Pôvodný text z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #KOVO