Česi majú na krku 12 medzinárodných arbitráží

Česko čelí 12 medzinárodným arbitrážam, z toho sedem súvisí s investíciami do fotovoltických elektrární. Súhrnná výška všetkých žalovaných nárokov presahuje sedem miliárd českých korún. Vyplýva to z údajov českého ministerstva financií.

16.10.2016 14:22
debata (3)

Arbitráže sú väčšinou výsledkom zmlúv o ochrane investícií zo začiatku 90. rokov. Zmluvy boli väčšinou pre Česko nevýhodné. Ministerstvo financií už dlhší čas pracuje na tom, aby tieto zmluvy zanikli. V roku 2009 v lete začal štát vypovedávať dvojstranné dohody so štátmi Európskej únie. Arbitrážne konanie je síce rýchlejšia a efektívnejšia ako prerokovanie na súde, stojí ale oveľa viac peňazí.

Napríklad britská spoločnosť WNC Factoring žaluje štát na základe údajnej škody vzniknutej v súvislosti s privatizáciou spoločnosti Škodaexport. Britskí občania I. Busta a J. Busta a spoločnosť Anglia Auto Accessories vedú proti Českej republike dve arbitráže, ktorých predmetom má byť protiprávne konanie polície a súdov voči investícii žalobcov. Britská spoločnosť A11Y žaluje štát na základe konania zamestnancov Úradu práce ČR, ktoré vraj poškodilo podnikanie žalobcu v oblasti predaja pomôcok zrakovo postihnutým osobám.

Na konci minulého septembra začali arbitráž proti Česku cyperské firmy senátora Iva Valentu ovládajúceho stávkový holding Synot. Firmy žiadajú odškodné zhruba miliardu korún za ušlý zisk. Synotu. Ďalším podnikom v oblasti hazardu prekáža rušenie povolení na prevádzkovanie videoloterijných terminálov.

Vlani v decembri oznámila švajčiarska spoločnosť Pawlowski AG, že začne s Českom na Medzinárodnom rozhodcovskom súde vo Washingtone arbitráž kvôli investícii do stavby obytného projektu Benice v Prahe. Mimosúdne firma požadovala viac ako 2,6 miliardy korún, ministerstvo financií ale nárok odmietlo. V zozname arbitráží zatiaľ táto kauza nefiguruje.

Rovnako tak zatiaľ nebola zahájená arbitráž kvôli pozemkom v Prahe. Tento rok v júli ministerstvo financií informovalo, že dubajská Alcor Holdings požaduje 483 miliónov korún kvôli pozemkom v Prahe, na ktorých boli v minulosti vybudované verejné komunikácie. Podľa firmy odmietla Praha k týmto pozemkom uzavrieť nájomnú zmluvu, čím sa bezdôvodne obohatila na úkor spoločnosti. Ide o pozemky, ktoré sú pod Jižní a Štěrboholskou spojkou, Rozvadovskou spojkou a Cínoveckou.

Doteraz bolo podľa údajov ministerstva financií proti Českej republike ukončených 20 arbitráží. Celkom 14 z nich skončilo pre štát úspešne, tri spory boli ukončené vyrovnaním a tri arbitráže ČR prehrala. Najnákladnejšou arbitrážou bol pre Česko spor s CME ohľadom znehodnotenia investície do televízie Nova. Štát v roku 2003 musel firme zaplatiť 10,6 miliardy Kč.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #arbitráž