Drucker nerozumie Beblavého požiadavke zrušiť súťaž na CT

Súťaž na CT prístroje je pripravená dobre, preto ju Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nezrušilo. Vyhlásil to v pondelok na tlačovej konferencii minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Podľa neho je približne 50 nemocníc, ktoré sa chcú zúčastniť súťaže.

17.10.2016 18:03
debata (20)

„Súťažné podmienky majú 106 strán, pracoval na nich tím odborníkov počas mája až júla tohto roka. Oslovili sme štyroch výrobcov, ktorí sú na európskom trhu. Všetky konzultácie a došpecifikácie technických podmienok boli robené cez takzvané sledovanie zmien a boli zverejňované. To znamená, snažili sme sa aj pri procese prípravy postupovať takým spôsobom, aby sme nevytvorili tieň pochybností,“ priblížil minister.

Šéf rezortu zároveň nerozumie požiadavke zrušiť súťaž, s ktorou prišiel minulý týždeň v piatok nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý. „Táto súťaž bola dostatočne a včas komunikovaná. V piatok bol deň pred poslednou lehotou na predkladanie ponúk a dalo sa samozrejme prísť na ministerstvo, dalo sa predložiť mnoho podnetov a návrhov. Celé vystúpenie smerovalo k tomu, že by sa mala súťaž zrušiť,“ konštatoval Drucker s tým, že zrušenie súťaže v čase, keď zhruba 14 nemocníc čaká na CT prístroje by smerovalo k časovej tiesni.

Podľa opozičného poslanca je súťaž zle nastavená, pričom podľa jeho prepočtov by sa dalo ušetriť 6 až 10 miliónov eur. Ministerstvo obstaráva CT prístroje cez takzvanú rámcovú zmluvu. „Je to štandardný nástroj, ktorý by som aj ja odporúčal, ale neštandardne uplatnený. Je totiž tak nastavený, že z Divokého západu neurobí skutočnú súťaž, ale manažovaný kartel. Škandály nebudú, úspory však budú len obmedzené,“ povedal poslanec v piatok.

Ministerstvo rozdelilo CT prístroje do piatich kategórií, pre každú sa bude súťažiť zvlášť. „Prebieha teda v podstate päť paralelných súťaží. V každej kategórii dostanú zmluvu v prvom kole len dvaja s najlepšou ponukou. Pri konkrétnej objednávke nemocnice potom len títo dvaja budú súťažiť cenou o to, kto naozaj dodá konkrétny CT prístroj. Ministerstvo tvrdí, že v snahe dostať sa do tejto dvojky dodávatelia stlačia ceny už v prvom kole a potom pri dosúťažení to ešte stlačia nižšie,“ dodal Beblavý.

V reakcii na tlačovú besedu v piatok uviedla hovorkyňa rezortu Stanislava Luptáková, že ministerstvo sa rozhodlo detailne posúdiť všetky podmienky súťaže a predĺžiť lehotu na predkladanie ponúk o 10 kalendárnych dní. „Máme úprimný záujem o prípravu takej súťaže, okolo ktorej nebudú žiadne pochybnosti,“ reagovala.

Ako pokračovala, všetci uchádzači, ktorí predložia ponuky v predmetnej súťaži sa následne zúčastnia elektronickej aukcie. „Štandardný postup je taký, že takáto aukcia vygeneruje víťaza súťaže. Ministerstvo však ide ešte ďalej. Rámcovú zmluvu neuzatvorí iba s víťazom súťaže tak, ako je to bežné, ale uzatvorí na každý typ prístroja rámcové zmluvy s prvými dvoma súťažiacimi, ktorí vzídu z elektronickej aukcie,“ vysvetlila Luptáková.

Pri každej objednávke zo strany nemocníc, počas platnosti zmlúv, sa bude realizovať ešte ďalšia aukcia, v ktorej budú súťažiť títo rámcoví dodávatelia. „Ministerstvo teda uskutočňuje v maximálnom záujme dosiahnutia čo najlepšej ceny až dve kolá aukcií, čím jednoznačne znižuje riziko možnosti konania v zhode, pretože len prísna selekcia v súťaži motivuje súťažiacich zvíťaziť,“ doplnila Luptáková.

Spomínaných päť kategórií CT prístrojov zadefinovalo ministerstvo podľa hovorkyne po dôkladnej konzultácii s odborníkmi v oblasti rádiodiagnostiky na základe reálnych potrieb slovenských nemocníc, rovnako tento počet kategórií súvisí s pripravovanou typológiou nemocníc. „Rezort plánuje nastaviť rozličné úrovne a špecializácie nemocníc, čomu zodpovedajú aj jednotlivé kategórie v predmetnom obstarávaní. Máme za to, že rozdiely medzi týmito kategóriami sú úplne zrozumiteľné a jednoznačné a práve naopak väčší počet kategórií zvyšuje súťaž,“ podotkla hovorkyňa.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Miroslav Beblavý #CT prístroj #Tomáš Drucker