Singapurský taxík bez vodiča mal prvú nehodu

Taxík bez vodiča s autopilotom, jazdiaci od augusta v uliciach Singapuru, sa prvýkrát stal účastníkom dopravnej nehody.

19.10.2016 00:00
debata

Pri zmene jazdného pruhu sa zrazil s malým nákladným vozidlom, vzniknutá škoda však nebola veľká a nikto neutrpel zranenia, píše agentúra DPA.

V automobile v čase nehody nebol žiadny pasažier, iba dvaja pracovníci spoločnosti nuTonomy, ktorá túto taxislužbu prevádzkuje. Firma nuTonomy má teraz v Singapure šesť taxíkov s autonómnym riadením. Služba sa nachádza v skúšobnej fáze, takže je v automobiloch vodič, ktorý je v prípade potreby pripravený prevziať kontrolu nad vozidlom. Je tam aj techník, ktorý sleduje palubný počítač.

Spoločnosť nuTonomy od augusta poskytuje vybraným ľuďom možnosť objednať si jazdu týmito vozidlami prostredníctvom inteligentných telefónov. Služba je zatiaľ zadarmo, v budúcnosti však firma počíta s platiacimi zákazníkmi.

Každý automobil je vybavený šiestimi sadami detekčného systému Lidar, ktorý používa lasery fungujúce ako radar. Jedna sada je na streche, kde sa neustále otáča. Na palubnej doske sú dve kamery, ktoré zameriavajú prekážky a zisťujú, aké svieti svetlo na semaforoch. Firma zatiaľ používa modifikované modely vozidiel Renault Zoe a elektrického Mitsubishi iMiEV.

debata chyba
Viac na túto tému: #singapur #auto bez vodiča