Strojári v Detve sú v štrajkovej pohotovosti

Zamestnanci spoločnosti PPS Group Detva vstúpili v pondelok do štrajkovej pohotovosti. Dôvodom je neúspešné vyjednávanie o novej kolektívnej zmluve na rok 2017, ktoré sa začalo v júli tohto roku.

24.10.2016 19:59
debata (9)

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v pondelok zverejnili zástupcovia detvianskych odborárov. Po troch kolách vyjednávania sa nakoniec vyjednávači, zastupujúci zamestnávateľa a miestnu odborovú organizáciu, dohodli, že spor o uzatvorenie kolektívnej zmluvy bude pokračovať konaním pred sprostredkovateľom. Zároveň výbor základnej organizácie Odborového zväzu (OZ) KOVO v strojárňach rozhodol na svojom mimoriadnom zasadnutí 21. októbra o vyhlásení štrajkovej pohotovosti s účinnosťou od 24. októbra.

Podľa odborárov obsah návrhu kolektívnej zmluvy na budúci rok, ktorý im zamestnávateľ predložil v júli, predstavuje neakceptovateľné zmeny v súčasne platnom systéme odmeňovania, ktoré tento systém spravia neprehľadným a zároveň dovolia absolútne neprimeranou mierou preniesť obchodné a podnikateľské riziká zamestnávateľa na zamestnancov.

Ako ďalej uviedli, navrhované zmeny v systéme odmeňovania, týkajúce sa platového rozpätia a výkonnostných odmien, v kombinácii s návrhom na zvýšenie tarifných sadzieb o 1,5 percenta, čo je 9,60 eura na mesiac a zrušením viacerých v súčasnosti poskytovaných plnení a benefitov, napríklad mzdové zvýhodnenia alebo odchodné nad rámec platnej legislatívy, sú odbory nútené považovať za „výzvu“, na ktorú je jedinou adekvátnou odpoveďou vyhlásenie štrajkovej pohotovosti. V prípade, že zamestnávateľ aj naďalej zotrvá na predmetných návrhoch, budú odborári realizovať ďalšie kroky v zmysle platnej legislatívy upravujúcej proces kolektívneho vyjednávania.

"Tento proces sa priamo dotýka 803 zamestnancov spoločnosti PPS Group a ďalších 46 zamestnancov agentúry dočasného zamestnávania. Na vyjadrenie podpory požiadaviek odborov budú mať zamestnanci na odeve nálepku s označením ‚štrajková pohotovosť‘, pričom tento krok chápu zástupcovia odborov aj ako komplexnú prípravu na štrajk, ak teda nedôjde k dohode na znení novej kolektívnej zmluve. Pôvodná kolektívna zmluva je pritom platná do 31. decembra 2016, " dodal k vyhláseniu predseda základnej organizácie OZ KOVO v strojárňach Stanislav Ľupták.

PPS Group Detva zamestnávajú niečo vyše tisíc pracovníkov. Výrobný sortiment predstavuje predovšetkým banská technika a stavebné stroje. Ročný obrat spoločnosti dosahuje približne 41 miliónov eur. Priemerná mzda zamestnancov v tejto spoločnosti dosiahla za prvý polrok tohto roku úroveň 963 eur s tým, že ide o medziročný pokles o 62 eur. V roku 2002 sa odborári dostali do súdneho sporu s vedením, ktorý sa ťahal sedem rokov. Naposledy boli v štrajkovej pohotovosti v januári tohto roku pre nevyplatené odmeny.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Detva #PPS Group