Dopravu čaká nápor, IC vlaky chýbajú

Vlaky a diaľnice sa už koncom týždňa opäť naplnia. Dôvodom je Sviatok všetkých svätých, ktorý tento rok pripadol na utorok 1. novembra. Návštevu cintorínov s možnosťou predĺženého víkendu využijú tisíce ľudí, ktorí budú cestovať vlakmi alebo autami. Štátny železničný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pridáva posilové vlaky.

26.10.2016 14:00
ZSSK, vlak, železnice, IC, Foto: ,
Štátne IC vlaky sa na koľajnice vrátia až od decembra.
debata (19)

Štátne najrýchlejšie IC vlaky sa na koľajnice vrátia až od decembra. Kto chce cestovať domov na sviatky vlakom a nemá ešte kúpený cestovný lístok, najrýchlejšie sa z Bratislavy do Košíc dostane rýchlikom. Súkromné vlaky spoločnosti RegioJet boli už v utorok v najvyťaženejšom čase, najmä v piatok, vypredané.

„ZSSK eviduje zatiaľ najväčší záujem o miestenky v rýchlikoch z Bratislavy do Košíc v piatok 28. 10. 2016 počas celého dňa. Obsadenosť uvedených vlakov dosahuje približne 60 až 70 percent. Vo všetkých týchto vlakoch teda zostávajú voľné miesta na sedenie. Vlaky nie sú povinne miestenkové, cestujúcemu stačí platný cestovný lístok, ale bez miestenky nemá garanciu miesta na sedenie. Obsadenosť vyjadruje podiel predaných miesteniek, celková kapacita vlaku je vyššia,“ informuje o utorňajšej obsadenosti štátny dopravca.

Všetky žlté vlaky súkromného dopravcu, ktoré v súčasnosti tvoria najrýchlejší spôsob vlakovej dopravy medzi Bratislavou a Košicami, boli na piatok už včera vypredané. Kúpiť si lístok už nebolo možné ani na raňajší vlak RegioJetu v sobotu a ani na štvrtkový večerný spoj v smere z Bratislavy do Košíc.

Štátny dopravca pripravil posilové vlaky, ktoré budú jazdiť od štvrtka 27. októbra do utorka 1. novembra 2016. Cez sviatky pribudnú dva vlaky kategórie EuroCity, 14 rýchlikov, 10 regionálnych rýchlikov, dva expresy a štyri regionálne expresy. „Najviac vlakov (12) pôjde v nedeľu 30. októbra a v utorok 1. novembra (10 vlakov), keď ZSSK očakáva najväčší záujem cestujúcich, najmä v smere z východného Slovenska do Bratislavy,“ informuje ZSSK.

Koniec sviatkov prinesie menej hustú dopravu, pretože časť cestujúcich pôjde z východu späť smerom na západ už v nedeľu a zvyšok až v utorok. Internetový rezervačný systém súkromného dopravcu RegioJet v utorok hlásil vypredané dva vlaky z troch na utorok 1. novembra. Na nedeľu zatiaľ kapacitu svojich vlakov nenaplnil.

Nové diaľničné úseky

V porovnaní s minuloročnými sviatkami môžu vodiči pri ceste na východ využívať niekoľko úsekov nových diaľnic. Väčšina z nich však bola odovzdaná do užívania ešte počas minulého roka krátko po Sviatku všetkých svätých. Patria medzi ne dva úseky na diaľnici D1, konkrétne D1 Jánovce – Jablonov, II. úsek a D1 Fičovce – Svinia. Okrem toho v minulom roku vodiči dostali do užívania aj úsek rýchlostnej cesty R2 Pstruša – Kriváň, ktorý môžu využiť vodiči idúci na východ južnou stranou cez Zvolen, Lučenec a Rožňavu.

V tomto roku do diaľničnej siete pribudol len obchvat Bánoviec nad Bebravou, ktorý vznikol v polovičnom profile na úseku rýchlostnej cesty R2 Ruskovce – Pravotice s celkovou dĺžkou 9,56 kilometra. Diaľničiari však plánovali v októbri tohto roka otvoriť pravý pás diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité na severe Slovenska. Pre meškanie však vodiči budú po tejto ceste jazdiť až začiatkom budúceho leta.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #diaľnice #RegioJet #ZSSK #Sviatok všetkých svätých #IC vlaky