Ekonomika USA rýchlo rástla, najviac za dva roky

Americká ekonomika rástla v treťom štvrťroku najrýchlejšie za dva roky. Hrubý domáci produkt sa zvýšil o 2,9 percenta po raste o 1,4 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch.

28.10.2016 15:40
debata (25)

Ekonomiku podporil rast vývozu a oživenie tvorby zásob, ktoré vyrovnali spomalenie rastu výdavkov spotrebiteľov. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnilo americké ministerstvo obchodu.

Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali zvýšenie HDP len o 2,5 percenta. Napriek spomaleniu rastu spotrebiteľských výdavkov by údaje za tretí štvrťrok mohli rozptýliť všetky obavy, že americkú ekonomiku ohrozuje stagnácia. Za prvú polovicu roka ekonomika rástla v priemere o 1,1 percenta.

Výdavky spotrebiteľov sa zvýšili o 2,1 percenta a ich rast tak spomalil zo 4,3 percenta v druhom štvrťroku. Výdavky spotrebiteľov tvoria viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity USA.

Vývoz sa zvýšil o desať percent, čo bol najvyšší rast od konca roku 2013. Podniky potom zvýšili svoje výdavky, aby obnovili zásoby, ktoré v druhom štvrťroku klesli.

Investície v ťažobnom sektore sa však znížili o 31,5 percenta, aj keď ich pokles sa spomalil z 57,4 percenta v predchádzajúcom štvrťroku. Znížili sa tiež firemné investície do vybavenia, a to už štvrtý štvrťrok za sebou.

Rast amerického HDP sa koncom minulého roka výrazne spomalil. Vývozcov poškodil rast dolára, ktorý zdražel ich produkty v zahraničí, a podniky pre slabšie predaje nezvyšovali svoje zásoby. Vďaka stabilizácii dolára v lete vývoz oživil a podniky opäť začali vytvárať zásoby. Solídny rast by mal pokračovať aj vo štvrtom štvrťroku, napísala agentúra AP.

Centrálna banka USA (Fed) sa pri rozhodovaní o vývoji úrokových sadzieb zameriava prevažne na vývoj zamestnanosti a inflácie. Známky ekonomického posilnenia však podporujú očakávania, že Fed sa v decembri rozhodne zvýšiť úrokové sadzby.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP