Kanada a EÚ podpísali dohodu CETA

Vrcholní predstavitelia Európskej únie a Kanady podpísali v nedeľu v Bruseli vzájomnú obchodnú dohodu CETA. Informovala o tom agentúra DPA.

30.10.2016 14:59 , aktualizované: 20:00
CETA Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady Donald Tusk a slovenský premiér Robert Fico vo funkcii predsedu Rady EÚ pri podpise zmluvy CETA v Bruseli.
debata (152)

Dokument slávnostne podpísali kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady Donald Tusk, slovenský premiér Robert Fico vo funkcii predsedu Rady EÚ a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, uviedla televízia Euronews.

Podpis dohody bol dvakrát odložený, pretože lietadlo kanadského premiéra malo technické problémy a z Ottawy odletelo s 90-minútovým meškaním.

Dohodu bude musieť odobriť EP a kanadskí zákonodarcovia

Podpis dohody na summite v Bruseli ešte nie je posledným krokom z hľadiska jej definitívnej platnosti. Dohodu musia odobriť aj Európsky parlament (EP) a kanadský parlament, čo bude znamenať len provizórne uplatňovanie dohody, aspoň dovtedy, kým ju neratifikujú aj niektoré parlamenty členských krajín EÚ.

Obchodná dohoda je zameraná na zrušenie doterajších obchodných bariér medzi oboma stranami. Mala by odbúrať 98 percent ciel a uľahčiť obojsmerný tok tovarov.

Agentúra DPA pripomenula, že v roku 2015 mala EÚ rekordný obchodný prebytok s Kanadou vo výške 6,9 miliardy eur. Podľa údajov štatistického úradu EÚ (Eurostat) bola Kanada vlani 12. najväčším obchodným partnerom Únie z hľadiska dovozov a na 13. mieste v rebríčku vývozov.

Prvé účinky obchodnej dohody CETA by sa mali prejaviť v praxi až po tom, ako dohodu odsúhlasia EP i kanadský parlament, čo sa očakáva v decembri tohto alebo v januári budúceho roka.

Enviromentálna organizácia Greenpeace však upozorňuje aj na odvrátenú stranu obchodnej dohody, ktorá podľa jej tvorcov oživí obchod a prispeje k mohutnému vytváraniu pracovných miest. Podľa Greenpeace CETA poskytuje príliš veľkú silu nadnárodným korporáciám na úkor spotrebiteľov.

Poradkyňa Greenpeace pre obchodnú politiku EÚ Shira Stantonová upozornila, že CETA možno ani nevstúpi do platnosti, lebo „pravdepodobne neprežije demokratickú a právnu kontrolu ratifikačného procesu“ v priebehu nasledujúcich mesiacov. Dohodu CETA musí ratifikovať aj viacero parlamentov členských štátov EÚ, čo môže trvať aj niekoľko rokov.

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová je však optimistická. Pre belgickú televíziu RTBF uviedla, že aj politické diskusie z posledných dní, ktoré prebiehali po nesúhlase belgického regiónu Valónsko prijať CETA, objasnili, že dohoda s Kanadou neznamená privatizáciu verejných služieb, nepovedie k zníženiu štandardov pre spotrebiteľov a vysvetlili úlohu arbitrážnych súdov. „Tieto diskusie boli veľmi užitočné, pretože každý mohol vidieť, že vieme počúvať,“ povedala Malmströmová.

Odpor aktivistov a odborov

Pod petíciu proti dohode CETA sa za posledné obdobie podpísalo viac ako 3,5 milióna nespokojných Európanov. Združenie Utopia, ktoré dlhodobo bojkotuje dohodu CETA, uvádza, že na základe dohody medzi EÚ a Kanadou budú môcť veľkí investori spochybniť pravidlá slúžiace na ochranu spoločnosti, zdravia a životného prostredia ešte skôr, ako budú tieto pravidlá vytvorené. „Fórum pre regulačnú spoluprácu, ustanovené na základe CETA, sa má schádzať "aspoň raz ročne“ a viesť konzultácie „akýmkoľvek spôsobom“, aký EÚ a Kanada budú považovať za primeraný. Vplyv korporátnych lobistov v Kanade a EÚ je natoľko silný, že pravdepodobným výsledkom bude prevaha veľkých investorov na stretnutiach Fóra pre regulačnú spoluprácu," tvrdí združenie Utopia. „Zároveň jeho prostredníctvom dostanú "skoré varovanie“ o pripravovaných regulačných pravidlách, a tým aj možnosť, bez ohľadu na verejné blaho, zastaviť tie, ktoré by mohli mať dosah na ich budúce zisky," dodalo združenie.

Aktivisti a európski odborári poukazujú aj na to, že rokovania o CETA sa začali v roku 2009 a skončili sa vlani záverečnou slávnosťou v kanadskej Ottawe, no počas tohto obdobia Európska komisia ani kanadská strana im neumožnili, aby sa dostali k právne záväznému zneniu dohody. Európska konfederácia odborových zväzov (ETUC) a Kanadský odborový zjazd (CLC) tiež nesúhlasia s dohodou CETA. „Podobne ako všetky súčasné obchodné dohody aj CETA okliešťuje priestor pre verejné politiky a obmedzuje vlády v ich snahe o poskytovanie služieb alebo zavádzanie regulácií vo verejnom záujme,“ uviedli v spoločnom vyhlásení.

Monigue Goyensová z Európskej organizácie spotrebiteľov BEUC skonštatovala, že kľúčovou črtou dohody CETA a iných obchodných dohôd novej generácie je, že chcú umožniť neobmedzenú privatizáciu verejných služieb a zároveň znemožniť ich opätovné zoštátnenie. „CETA prepadla v našich testoch vplyvu na spotrebiteľov. Dohoda neprináša benefity spotrebiteľom,“ povedala Goyensová. „CETA ako prvá dohoda ustanovuje princíp, na základe ktorého je možné privatizovať všetky verejné služby, pokiaľ nie sú špecificky z privatizácie vyňaté – tzv. negatívny zoznam. Zároveň ustanovuje tzv. stabilizačný mechanizmus, na základe ktorého sa nebude možné vrátiť k stavu pred podpísaním dohody,“ uviedlo združenie Utopia.

Slovenskú ekonomiku podľa rezortu hospodárstva dohoda nijako neovplyvní

Slovensko ako predsednícka krajina Rady EÚ významne prispelo k historickej dohode o spoločnom voľnom obchode CETA medzi Európskou úniou a Kanadou. Povedal to minister hospodárstva SR Peter Žiga, ktorý viedol na mimoriadnom summite rokovania ministrov obchodu a hospodárstva EÚ. Informoval o tom hovorca kancelárie ministra hospodárstva Maroš Stano s tým, že dohoda môže mať na úrovni únie veľký význam, pretože môže vytvoriť nové pracovné príležitosti a priniesť nové investície.

„Európa potvrdila, že nie je stará dáma, ale progresívny spolok štátov. Dohoda je tým, čím Európa môže deklarovať svoju pozíciu v obchodnom svete a patrí jej popredné miesto pri tvorbe politiky na globálnej úrovni," skonštatoval Žiga. Dodal, že podpis dohody medzi Kanadou a úniou je dôkazom dôveryhodnosti a akcieschopnosti EÚ. Dohoda je podľa neho vzorom a referenciou do budúcnosti pre iné dohody s inými štátmi. Podľa Eurostatu bola Kanada vlani 12. najväčším obchodným partnerom únie pri dovoze a na 13. mieste v rebríčku vývozov.

Na Slovensko však bude mať táto zmluva skôr nepriamy ekonomický dosah. „Samotná obchodná výmena medzi SR a Kanadou je v súčasnosti veľmi nízka, objem vývozu zo SR do Kanady dosiahol v roku 2015 hodnotu 166 miliónov eur, čo predstavuje podiel na celkovom vývoze SR vo výške približne 0,24 percent," uviedol Stano. Do Kanady putovali zo Slovenska v roku 2015 najmä osobné autá a ich komponenty. Dovoz z Kanady na Slovensko je ešte nižší, v roku 2015 dosiahol približne 80 miliónov eur, čo predstavuje 0,12 percent z celkového dovozu. „SR si s Kanadou dlhodobo udržuje aktívne saldo obchodnej bilancie," dodal Stano s tým, že najviac sme na Slovensko doviezli minerálnych olejov.

Výhodou dohody by malo byť odstránenie takmer všetkých ciel od prvého dňa platnosti zmluvy, posilniť by sa mal aj obchod so službami. CETA prinesie podľa ministerstva hospodárstva aj úspory nákladov v dôsledku odstránenia netarifných prekážok obchodu vzájomným uznávaním osvedčení o posudzovaní zhody. „V neposlednom rade sa zlepší prístup na kanadský trh s verejným obstarávaním na všetkých úrovniach kanadskej verejnej správy, čo bude predstavovať ďalšie nové príležitosti pre firmy z EÚ," vysvetlil rezort vnútra v tlačovej správe. Do dohody sa obom stranám podarilo zapracovať aj moderný spôsob riešenia sporov medzi investormi a štátom prostredníctvom vytvorenia investičného súdu s možnosťami odvolania sa.

„Dosiahnuté znenie je vyvážené a rešpektuje právo štátu regulovať a predstavuje posun smerom k moderným investičným štandardom," uviedol Stano. Pokiaľ ide o otázku ochrany investícií, obsahuje množstvo dôležitých zlepšení, v porovnaní s existujúcimi bilaterálnymi dohodami členských krajín EÚ s tretími krajinami. So zmluvou priamo súvisí právne záväzná deklarácia, ktorá citlivé otázky vysvetľuje. Prvé účinky dohody CETA by sa mali prejaviť po súhlase európskeho a kanadského parlamentu, teda ešte v decembri alebo v januári budúceho roka. „Dohoda sa následne začne predbežne uplatňovať v oblasti právomocí EÚ a následne ju budú ratifikovať jednotlivé národné parlamenty," dodal Stano.

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba
Viac na túto tému: #CETA