Šefčovič: CETA neprinesie do EÚ geneticky modifikované potraviny

Európska únia a Kanada potvrdili podpisom dohody o voľnom obchode CETA svoj záväzok dodržiavať princípy trvalo udržateľného rozvoja, čo znamená, že investičné a obchodné vzťahy by sa nemali rozvíjať na úkor zníženia ochrany životného prostredia alebo pracovných štandardov. Povedal to podpredseda Európskej komisie a komisár pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič s tým, že CETA je zatiaľ najambicióznejšou dohodou, ktorú sa podarilo vyrokovať s dôležitým partnerom G7 (Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Veľká Británia, Spojené štáty americké a Kanada).

30.10.2016 20:27
debata (76)

Informovala o tom vedúca tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Jana Cappello.

„Chcem zdôrazniť, že dohoda CETA nemení legislatívu EÚ v citlivých oblastiach, ako sú napríklad hormóny v mäse, geneticky modifikované organizmy (GMOs) a nepovedie k zníženiu štandardov pre spotrebiteľov,“ uviedol Šefčovič. Kanada zároveň zagarantovala ochranu 145 geografických označení v EÚ, aj slovenský Tokaj.

„Vítam podpis historickej dohody medzi EÚ a Kanadou v hospodársko-obchodnej oblasti (CETA). Po úspešnom bratislavskom neformálnom summite, ratifikácii Parížskej dohody o klimatických zmenách je to ďalší úspech pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ," uviedol Šefčovič.

Dohoda pre neho jednoznačne znamená nové príležitosti pre rozvoj obchodných vzťahov medzi Európskou úniou a Kanadou, „teda aj pre slovenské podnikateľské subjekty". CETA by mala priniesť nové príležitosti pre európskych exportérov služieb najmä v kľúčových sektoroch ako finančné služby, telekomunikácie, energetika, námorné služby.

Po siedmich rokoch rokovania v nedeľu zmluvu o voľnom obchode slávnostne podpísali kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady Donald Tusk, slovenský premiér Robert Fico vo funkcii predsedu Rady EÚ a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Významný krok k dohode priniesla ešte 18. októbra mimoriadna rada EÚ na úrovni ministrov obchodu. Väčšina členských štátov so zmluvou súhlasila, Európska komisia následne viedla rokovania už len s Belgickom, kde situáciu zdramatizoval nesúhlas valónskeho regionálneho parlamentu.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Kanada #Maroš Šefčovič #CETA