Spečatené: Tovary prídu spoza Atlantiku bez cla

Európska únia a Kanada rušia medzi sebou colné bariéry. V nedeľu to v Bruseli podpisom kontroverznej dohody nazývanej CETA spečatila únia a kanadská strana. Ročne by to malo priniesť európskemu hospodárstvu 12 miliárd eur.

31.10.2016 18:00
ceta, dohoda,fico, juncker, tusk Foto: , ,
Dohodu CETA podpísali včera v Bruseli šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker (vľavo), kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady Donald Tusk a slovenský premiér Robert Fico, keďže Slovensko je aktuálne predsedníckou krajinou v Rade EÚ.
debata (119)

Aktivisti a odbory sa búria, tvrdia, že neboli v celom takmer 7-ročnom procese vypočutí a k slovu sa teraz dostanú prioritne veľké korporácie. Do poslednej chvíle celý schvaľovací proces brzdil belgický región Valónsko, ktorý však po menších úpravách v dohode nakoniec súhlasil. K jej podpisu totiž Brusel potreboval podporu všetkých 28 členských krajín EÚ vrátane Belgicka. Krajina však do štvrtka minulého týždňa nebola v podpore jednotná, proti sa postavili odporcovia dohody z jednotlivých regiónov. Slovensko od začiatku rokovaní dohodu CETA podporovalo.

Pôvodný summit EÚ – Kanada naplánovaný na uplynulý štvrtok, sa kvôli Valónom presunul na nedeľu. Včera do Bruselu odletel aj slovenský premiér Robert Fico. Summit EÚ – Kanada bol za účasti kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Európska komisia poukazuje na fakt, že v deň nadobudnutia účinnosti dohody CETA sa zruší clo na 98 percent všetkých colných položiek Kanady a EÚ. Po uplynutí 7 rokov sa navyše dosiahne ešte väčšie otvorenie trhu, a to vďaka zrušeniu ďalšej skupiny ciel. Podľa dohody zruší Kanada a EÚ clá pre približne 93 percent poľnohospodárskeho a agropotravinárskeho sortimentu, čím sa vytvoria nové príležitosti pre vývozcov. Čoho sa však mnohí Európania obávajú, sú bezpečnostné štandardy na potraviny.

Aj podľa mnohých odborníkov ubudne garancií na dovezené potraviny, ale aj iné tovary dovážané spoza oceánu, keďže regulácia je všade na inej úrovni. Tiež nie je garancia, že daň zo zisku z predaných potravín či iných tovarov na Slovensku skončí v slovenskej štátnej kase, keďže veľké giganty si vo svete vydobyli rôzne daňové výnimky. Ak by regulácia kvality či daní bola vo svete koordinovanejšia a spravodlivejšia, liberalizácia obchodu by mohla priniesť prospech aj ľuďom, nielen firmám. Komisia upozornila, že dohoda CETA nebude mať vplyv na existujúce požiadavky EÚ týkajúce sa geneticky modifikovaných organizmov alebo použitia hormónov a látok podporujúcich rast hospodárskych zvierat. Dohoda má takmer 1,6 tisíca strán, preto odborníci poukazujú na fakt, že mnohí európski politici, ktorí dohodu schválili, ju s najväčšou pravdepodobnosťou ani celú nevideli a nenaštudovali.

Politici rozdávali úsmevy

Po včerajšku si mnoho európskych politikov, podľa úsmevov, ktoré včera v Bruseli rozdávali na každú stranu, vydýchlo. Viacerí z nich sa totiž na margo nedávneho blokovania podpisu dohody vyjadrili, že ak sa únia nevie dohodnúť s Kanadou, v ohrození sú aj ďalšie obchodné dohody. Napríklad kontroverzné Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) medzi EÚ a USA. To však čaká ešte mesiace ďalších vyjednávaní. „Voľný obchod a globalizácia chráni ľudí pred chudobou, hladom a konfliktmi. Musíme lepšie vysvetľovať ľuďom výhody voľného obchodu. Protekcionizmus znamená návrat k nacionálnemu egoizmu a hrozbe násilných konfliktov,“ povedal včera predseda Európskej rady Donald Tusk. Rokovania o dohode CETA označil ako „emotívnu bitku“, v ktorej vyhral nakoniec zdravý rozum.

Odpor aktivistov a odborov

Pod petíciu proti dohode CETA sa za posledné obdobie podpísalo viac ako 3,5 milióna nespokojných Európanov. Združenie Utopia, ktoré dlhodobo bojkotuje dohodu CETA, uvádza, že na základe dohody medzi EÚ a Kanadou budú môcť veľkí investori spochybniť pravidlá slúžiace na ochranu spoločnosti, zdravia a životného prostredia ešte skôr, ako budú tieto pravidlá vytvorené. „Fórum pre regulačnú spoluprácu, ustanovené na základe CETA, sa má schádzať "aspoň raz ročne“ a viesť konzultácie „akýmkoľvek spôsobom“, aký EÚ a Kanada budú považovať za primeraný. Vplyv korporátnych lobistov v Kanade a EÚ je natoľko silný, že pravdepodobným výsledkom bude prevaha veľkých investorov na stretnutiach Fóra pre regulačnú spoluprácu," tvrdí združenie Utopia. „Zároveň jeho prostredníctvom dostanú "skoré varovanie“ o pripravovaných regulačných pravidlách, a tým aj možnosť, bez ohľadu na verejné blaho, zastaviť tie, ktoré by mohli mať dosah na ich budúce zisky," dodalo združenie.

Aktivisti a európski odborári poukazujú aj na to, že rokovania o CETA sa začali v roku 2009 a skončili sa vlani záverečnou slávnosťou v kanadskej Ottawe, no počas tohto obdobia Európska komisia ani kanadská strana im neumožnili, aby sa dostali k právne záväznému zneniu dohody. Európska konfederácia odborových zväzov (ETUC) a Kanadský odborový zjazd (CLC) tiež nesúhlasia s dohodou CETA.

„Podobne ako všetky súčasné obchodné dohody aj CETA okliešťuje priestor pre verejné politiky a obmedzuje vlády v ich snahe o poskytovanie služieb alebo zavádzanie regulácií vo verejnom záujme,“ uviedli v spoločnom vyhlásení.

Monigue Goyensová z Európskej organizácie spotrebiteľov BEUC skonštatovala, že kľúčovou črtou dohody CETA a iných obchodných dohôd novej generácie je, že chcú umožniť neobmedzenú privatizáciu verejných služieb a zároveň znemožniť ich opätovné zoštátnenie. „CETA prepadla v našich testoch vplyvu na spotrebiteľov. Dohoda neprináša benefity spotrebiteľom,“ povedala Goyensová. „CETA ako prvá dohoda ustanovuje princíp, na základe ktorého je možné privatizovať všetky verejné služby, pokiaľ nie sú špecificky z privatizácie vyňaté – tzv. negatívny zoznam. Zároveň ustanovuje tzv. stabilizačný mechanizmus, na základe ktorého sa nebude možné vrátiť k stavu pred podpísaním dohody,“ uviedlo združenie Utopia.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #dohoda #Kanada #CETA