Briti posilnia kybernetickú bezpečnosť, obávajú sa najmä Ruska

Británia posilní boj s kybernetickou kriminalitou. Na zlepšenie svojej bezpečnosti vydá v najbližších piatich rokoch 1,9 miliardy libier.

01.11.2016 18:00
debata (45)

Oznámilo to v utorok britské ministerstvo financií. Šéf tajnej služby MI5 Andrew Parker v utorok varoval pred „čím ďalej agresívnejšími“ metódami Ruska, ktoré sa podľa neho v súperení so Západom spolieha čoraz častejšie práve na kybernetické útoky. Hovorca Kremľa obvinenia odmietol.

Minister financií Philip Hammond povedal, že vláda posilní obranu proti kybernetickým útokom, aby ochránila služby aj hospodárstvo. Podporí pritom podnikateľov, aby urobili to isté.

„Nebudeme len brániť náš kybernetický priestor, ale vrátime úder, keď nás niekto napadne,“ uviedol Hammond, ktorý zverejnil aj ďalšie podrobnosti plánu kabinetu premiérky Theresy Mayovej pre boj s kybernetickými útokmi.

Nepriateľskí „zahraniční hráči“, ktorých bližšie nemenoval, sa podľa Hammonda snažia hackerskými útokmi ochromiť predovšetkým energetickú sieť a dopravné systémy Británie.

Čiastku 1,9 miliardy libier vynaloží Londýn na boj s kybernetickým zločinom v priebehu nasledujúcich piatich rokov. Oproti predchádzajúcemu päťročnému obdobiu ide o zvýšenie rozpočtu o polovicu.

Britská vláda chce v nasledujúcich rokoch vytvoriť aj nový ústav, ktorý sa bude zaoberať výskumom kybernetickej bezpečnosti. Fungovať bude paralelne s Národným strediskom kybernetickej bezpečnosti (NCSC), ktoré začalo fungovať v októbri a má zhruba 700 zamestnancov.

Riaditeľ tajnej služby MI5 v rozhovore poskytnutom denníku The Guardian v utorok varoval, že Rusko sa stáva pre Britániu čoraz väčšou hrozbou. K destabilizácii krajiny podľa neho Moskva používa sofistikované metódy vrátane kybernetických útokov. Rusko sa hackerskými útokmi snaží získať vojenské tajomstvá, informácie o priemysle a hospodárstve aj vládnej a zahraničnej politike, tvrdí Parker.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov Parkerove vyjadrenia označil za nepravdivé. „Tieto výroky nezodpovedajú realite,“ uviedol. „Kým niekto neposkytne dôkazy, budeme tieto vyjadrenia považovať za nepodložené a bezdôvodné,“ dodal.

Vzťahy medzi Londýnom a Moskvou sú dlho napäté pre spory týkajúce sa Sýrie a Ukrajiny, ale aj pre vraždu niekdajšieho ruského agenta Sergeja Litvinenka v Londýne v roku 2006.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #kybernetická bezpečnosť