Podvodníci po Slovensku hádžu návnady firmám

Slovenskom sa šíri nová vlna fishingu. Pod anglickým výrazom sa skrývajú podvody na dôverčivých ľuďoch či firmách. Najnovšie neznáma spoločnosť ponúkla firmám na Slovensku zaradenie do zoznamov, ktoré vraj zaistia podnikateľský úspech.

04.11.2016 07:00
fishing, phishing, hacker, mobil, počítačová... Foto:
Stačí vyplniť zdvorilostnú žiadosť o informácie a podvodníci môžu od dôverčivých firiem vysúdiť stovky eur.
debata (33)

Polícia upozorňuje, že firmy by nemali reagovať na podobné výzvy, inak by mohli byť ich údaje zneužité. Na podobnom princípe fungujú aj bankoví podvodníci, ktorí posielajú ľuďom e-maily s tým, že napríklad dopĺňajú databázu pri internetbankingu. Výsledkom môže byť vybielenie účtov. Ročne sa obeťami hackerských útokov v rámci všetkých bánk na Slovensku stane asi päťsto Slovákov.

V týchto prípadoch podvodníci využívajú internet či bežnú poštu. Starším variantom podvodov sú priame návštevy v domoch. Najmä starší ľudia môžu naletieť na príbehy, ktoré si podvodníci vymyslia v snahe odviesť pozornosť a ukradnúť peniaze či bankové heslá. V čase sociálnych sietí nie je nezvyčajné, že podvodníci poznajú rodinné zázemie ľudí, ktorých prídu okradnúť.

Najnovšia vlna útokov sa týka podnikateľov. Ak ste v poslednom čase našli v poštovej schránke výzvu na doplnenie údajov o vašej firme od spoločnosti DAD Gmbh, mali by ste zbystriť pozornosť. Žiadosť o zaslanie identifikačného čísla pre daň z pridanej hodnoty (t. j. European Business Number, skrátene EBN) sa javí ako podvrh. Konkrétna žiadosť síce sama osebe možno neporušuje žiadny zákon, vyplnenie a zaslanie zdvorilej výzvy vás však môže stáť značnú sumu.

Text na letáku totiž doslova uvádza: „Objednávka: touto cestou potvrdzujeme správnosť údajov za našu spoločnosť a rovnako si touto cestou objednávame u firmy DAD GmbH (vydavateľ) publikovanie týchto údajov v graficky zvýraznenej forme na www.e-b-n.eu… …a to za ročné náklady 677 eur, ktoré vyplatíme vopred na základe zaslaných faktúr.“ Vyplnením, podpísaním a samozrejme zaslaním daného tlačiva zároveň firma potvrdí, že si túto službu objednáva až na tri roky, čím sa môže zbytočné zverejnenie údajov ešte viac predražiť. Tieto informácie sa však podnikateľ dozvie, iba ak si detailne prečíta po anglicky písaný text.

Podľa slov hovorcu Policajného zboru SR Michala Slivku má polícia bohaté skúsenosti s rôznymi spôsobmi podvodných konaní. „Ich spoločným znakom je pod rôznymi zámienkami vylákať od obetí tejto trestnej činnosti hotovosť, prípadne iný predmet záujmu,“ uviedol hovorca a dodal, že ak majú občania podozrenie z pokusu o podvodné konanie, odporúča tieto pokusy ignorovať a nereagovať na ne.

„V žiadnom prípade neposkytovať osobné údaje, čísla bankových účtov ani čokoľvek iné, čo by mohlo narušiť bezpečnosť a súkromie osôb. Ak má niekto podozrenie, že sa stal obeťou trestného činu, môže sa samozrejme obrátiť na políciu a podať trestné oznámenie, ktoré polícia vždy prijme a rozhodne o ďalšom postupe,“ zakončil Slivka.

Slovenská obchodná a priemyselná komora podľa generálneho tajomníka Martina Hrivíka už podobné praktiky zachytila aj v minulosti, a to z viacerých krajín Európy aj Afriky. „Pokiaľ dostaneme takéto ponuky priamo na SOPK alebo sa na nás obrátia jednotlivé firmy či občania, vieme upozorniť na nekalé praktiky na našom webe, kde sme tak urobili aj v predchádzajúcich prípadoch,“ vysvetlil Hrivík, pričom odporučil postupovať jednoznačne: „Nereagovať na takéto ponuky, nič nepodpisovať, pretože dodatočné vysvetľovanie môže mať súdnu dohru často aj s negatívnym výsledkom.“

Nemecký vydavateľ z Hamburgu, DAD Deutscher Adressdienst GmbH, okrem žiadosti o zaslanie EBN rozosiela aj obdobné žiadosti zamerané na doplnenie European Medical Directory či EuroMedi. Za zverejnenie údajov však obeť zaplatí 877 eur za každý rok vopred, pričom vyplnením údajov sa zaviaže k trojročnému plneniu zmluvných podmienok.

V rovnakom odbore podľa všetkého podniká aj firma Yellow Holding Ltd. EOOD z Bulharska, ktorá tiež ponúka zverejnenie údajov na svojej webovej stránke respektíve vo svojej publikácii Žlté stránky, a to len za 83 eur na mesiac na obdobie dvoch rokov, podmienkou je rovnako platba vopred. Vo Veľkej Británii žiada zase spoločnosť TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH, tiež z Hamburgu, za identických zmluvných podmienok 797 libier, teda 887 eur.

Živnou pôdou pre podvodníkov je tiež internetový obchod. Napriek tomu, že nákup ľudia zvládnu vďaka pár klikom aj z pohodlia obývačky, aj tu treba byť ostražitý. Lepšie je využívať zabezpečenú platbu cez kartové spoločnosti, lebo v prípade vypĺňania kódov z karty priamo na internete je tu opäť riziko fishingu. Existujú kópie oficiálnych internetových stránok, ktoré slúžia len na to, aby podvodníci získali údaje z karty potrebné pre platby.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #internet banking #fishing