Moody's vrátila rating Maďarska do investičnej kategórie

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service zlepšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Maďarska o jeden stupeň na úroveň Baa3. Vrátila tak maďarský rating zo špekulatívnej do investičnej kategórie.

05.11.2016 08:45
debata

Moody's predpo­kladá, že dlhová záťaž Maďarska sa bude ďalej postupne znižovať a že štrukturálne zmeny podporia hospodársky rast. Agentúra poukázala tiež na zvyšujúcu sa odolnosť krajiny voči vonkajším šokom.

Moody's vrátila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Maďarska do investičnej kategórie ako posledná z troch hlavných ratingových agentúr. Zlepšením ratingu agentúry ocenili kroky maďarského premiéra Viktora Orbána na zlepšenie stavu verejných financií a na podporu ekonomiky.

Agentúra Fitch vrátila maďarský rating do investičnej kategórie v máji, Standard & Poor's ju nasledovala v septembri. Zlepšenie hodnotenia úverovej spoľahlivosti Maďarska posilňuje Orbánovu pozíciu doma aj v zahraničí v čase, keď niektorých jeho medzinárodných partnerov znepokojuje jeho tvrdý postoj k migrantom a utečencom, napísala agentúra Reuters.

Úverový rating je dôležitým vodidlom pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek. Má významný vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo inému subjektu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu. Ak sa rating nachádza v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov danej krajiny investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú dôchodkové fondy.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Maďarsko #Moody's