Aktivisti chcú zákaz pestovania geneticky modifikovaných plodín

Občianska iniciatíva Slovensko bez GMO odovzdá v pondelok ministerstvu pôdohospodárstva a ministerstvu životného prostredia petíciu Za zdravé potraviny a Slovensko bez geneticky modifikovaných organizmov, ktorú podpísalo vyše 15 000 ľudí.

06.11.2016 13:44
debata (37)

Ako informoval jeden z organizátorov petície Daniel Lešinský z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA), signatári žiadajú, aby príslušné ministerstvá do 12 mesiacov zakázali pestovanie geneticky modifikovaných (GM) plodín a predaj GM osív na Slovensku. Chcú tiež povinné označovanie všetkých produktov, ktoré obsahujú geneticky modifikované zložky vrátane živočíšnych produktov a potravín vyrábaných zo zvierat, ktoré sú kŕmené GM krmivom.

Vláda by tiež podľa petície mala stransparentniť schvaľovanie používania GMO a umožniť zastúpenie verejnosti v tomto procese, podporovať vývoj a výskum zameraný na šľachtenie nových odolných odrôd vhodných pre slovenské podmienky a pre klimatické zmeny, ako aj finančne i nefinančne podporovať rozvoj ekologického poľnohospodárstva. „S veľkým sklamaním sme sa dozvedeli, že geneticky modifikované plodiny sa pestujú na komerčné a pokusné účely aj v SR, a to bez súhlasu alebo vôle občanov SR. Chýbajú pritom štúdie potvrdzujúce bezpečnosť GM plodín pre človeka, (agro) ekosystém a životné prostredie pri dlhodobom pôsobení,“ uvádza sa v petícii s tým, že mnohé štúdie a skúsenosti z krajín, kde sa GM plodiny pestujú, spochybňujú tvrdenia o ich neškodnosti.

Od roku 2007 sa v SR pestovalo až 13 GM plodín, z ktorých niektoré vo viacerých odrodách. V dvanástich prípadoch išlo o geneticky modifikovanú kukuricu a v jednom prípade o geneticky modifikovanú cukrovú repu. V roku 2012 sa Slovenská republika zaradila k európskym krajinám – Španielsko, Portugalsko, Česká republika a Rumunsko, ktoré pestovali v Európe GM plodiny. „Znepokojivé sú aj správy, že SR spoločne s vyššie uvedenými štyrmi európskymi krajinami plánuje rozšíriť pestovanie týchto plodín,“ uvádza v stanovisku iniciatíva Slovensko bez GMO. Vedecké štúdie podľa nej poukazujú na nebezpečenstvo GMO ako alergenicita, génový prenos, odolnosť voči herbicídom či kríženie medzi plodinami. „Podľa nášho názoru táto nepreskúmaná technológia ohrozuje tak zdravie obyvateľov, biodiverzitu našich kultúrnych a prírodných plodín, ako aj kvalitu životného prostredia,“ uzatvára iniciatíva Slovensko bez GMO.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #GMO #geneticky modifikované potraviny