Trump strašil trhy len ráno, neskôr posilnili akcie i dolár

Ázijské akcie pre víťazstvo republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách v stredu ráno prudko klesali, výrazne oslaboval aj americký dolár. Neskôr sa trend otočil.

09.11.2016 07:50 , aktualizované: 18:37
debata (41)

Európske burzy začali stredajšie obchodovanie výrazným poklesom. Veľkú časť počiatočných strát sa však akciám podarilo zmazať. Hlavný index nemeckých akcií DAX si okolo 9:45 SEČ odpisoval zhruba 1,4 percenta, krátko po otvorení burzy pritom strácal takmer tri percentá. Neskôr sa však zotavil a stúpol.

Americké akcie sa po mohutných prepadoch na termínových trhoch sa upokojili a v stredajšom obchodovaní kolíšu bez väčších zmien okolo utorkových hodnôt. Trhy tak reagujú na volebné víťazstvo republikána Trumpa prekvapivo mierne a hlavné americké indexy nestrácajú prakticky nič zo ziskov zo začiatku týždňa.

Ráno boli trhy ešte skeptické. „Prezidentovanie Trumpa nie je dobrou správou,“ uviedol analytik Ronny Claeys zo spoločnosti KBC Asset Management. „Skutočne nevieme, aká bude jeho politika, takže tu máme zvýšenú neistotu,“ dodal.

Hlavný index tokijskej burzy Nikkei stratil 5,4 percenta. Zaznamenal tak najprudší jednodňový prepad od júna, kedy sa burzy dostali pod tlak kvôli rozhodnutiu Británie opustiť Európsku úniu.

„Na trhu je veľa paniky, výsledok (prezidentský volieb v USA) rozhodne nezodpovedá očakávaniam,“ uviedol analytik Juan Carlos Alder zo spoločnosti Banorte-IXE.

Iba obmedzený pokles vykázali akcie čínskych podnikov. Index CSI300, ktorý zahŕňa najväčšie firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čene, zakončil obchodovanie so stratou pol percenta.

Investori preferovali demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú, ktorá by podľa nich zachovala súčasnej smerovanie Spojených štátov. Víťazstvo Trumpa majú spojené s neistotou ohľadom ďalšieho politického i ekonomického vývoja krajiny.

Dolár bol na hojdačke

Dolár sa ráno prepadol o takmer štyri percentá voči japonskému jenu a o viac ako dve percentá voči švajčiarskemu franku. Euro voči doláru stúplo 2,5 percenta na dvojmesačné maximum 1,1300 USD.

Počas popoludnia však dolár zmazal predchádzajúce straty spôsobené správou o víťazstve republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. Investori prehodnotili očakávaný dopad jeho víťazstva na ekonomiku a dolár, takže americká mena zamierila nahor.

Okolo 17:25 SEČ dolárový index, ktorý meria výkon dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, pridával 0,4 percenta na 98,31 bodu. Voči euru dolár vykazoval rast o 0,7 percenta na 1,0941 USD.

K japonskému jenu však dolár 0,4 percenta odpisoval a nachádzal sa na 104,75 JPY. Podarilo sa mu však výrazne vzdialiť stredajšiemu minimu 101,15 JPY. Euro voči doláru popoludní strácalo viac ako jedno percento na 114,62 JPY.

Mexické peso na Trumpa doplatilo

Nečakané víťazstvo Trumpa dopadlo obzvlášť tvrdo na mexické finančné trhy. Kurz pesa sa v obavách z hlbokej neistoty a z možných stretov tejto latinskoamerickej krajiny s mocným susedom prepadol o viac ako desať percent. Mexická vláda ani centrálna banka ale žiadne bezprostredné opatrenia v reakcii na prepad kurzu meny zatiaľ neoznámili.

Peso spadlo až o 13 percent a dolár sa chvíľu predával za takmer 21 pesos. Bol to najhlbší prepad od takzvanej tequilovej krízy roku 1994, ktorá sa stala predzvesťou neskorších finančných kríz v Ázii. V úvode obchodovania na trhoch v Mexiku strácalo peso 10,3 percenta na 20,2165 za dolár.

Trump išiel do volieb so sľubom zrušiť alebo výrazne prehodnotiť dohodu NAFTA o voľnom obchode USA s Mexikom a Kanadou. Trump pred voľbami tiež vyhlásil, že proti nelegálnej imigrácii z juhu postaví na hranici s Mexikom múr, ktorého výstavbu zaplatí Mexičania.

Peso v predošlých dňoch v stávkach na víťazstvo Hillary Clintonovej výrazne spevňovalo a v utorok sa vyšvihlo na maximum za dva mesiace. Mexická mena počas posledných mesiacov prezidentskej kampane prudko kolísala a reagovala na každý signál, celkovo ale vďaka všeobecnému presvedčeniu o úspechu Clintonovej išlo peso nahor.

Výrazne strácali aj mexickej akcie. Ich hlavný index IPC začal stredajšie obchodovanie prepadom o viac ako tri percentá.

Zlato stúpalo, ropa klesala

Cena zlata stúpla takmer o päť percent na šesťtýždňové maximum. Zlato je všeobecne považované za bezpečnú investíciu v období politickej a ekonomickej neistoty.

Cena zlata vzrástla až o 4,9 percenta na 1337,40 dolára za trojskú uncu. Dostala sa tak na najvyššiu úroveň od 27. septembra. Hore zamierili tiež ceny striebra a platiny.

Podľa analytikov by víťazstvo Trumpa mohlo okrem iného prinútiť americkú centrálnu banku (Fed) k odkladu ďalšieho zvýšenia úrokových sadzieb, čo by podporilo atraktivitu zlata.

Svetové ceny ropy v stredu výrazne klesli. Cena americkej ľahkej ropy WTI sa v jednej chvíli prepadla o viac ako štyri percentá na 43,07 dolára za barel, najnižšie od septembra. Neskôr však veľkú časť strát zmazala. Okolo 8:30 SEČ vykazovala cena WTI pokles o 1,4 percenta na 44,36 dolára za barel. Severomorská ropa Brent klesla tiež o 1,4 percenta a nachádzala sa na úrovni 45,40 dolára za barel.

„Víťazstvo Trumpa je vnímané ako šok, núti to investorov presúvať peniaze do bezpečných útočísk, čo tlačí ceny ropy dole,“ uviedol jeden z analytikov maklérskej spoločnosti Mira Asset Daewoo. Dodal však, že v dlhodobejšom horizonte by Trumpova politika podporujúca ropný sektor a jeho protiiránske postoje mohli viesť k rastu cien ropy.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #dolár #americké prezidentské voľby