Ford chce vyrábať v Mexiku, Trump mu v kampani pohrozil

Druhá najväčšia americká automobilka Ford Motor v stredu sľúbila, že bude spolupracovať s novozvoleným prezidentom Donaldom Trumpom, a zablahoželala mu k víťazstvu v utorkových voľbách. Trump firmu počas predvolebnej kampane ostro kritizoval za plán premiestniť významnú časť produkcie do Mexika.

10.11.2016 07:00
debata (9)

„Súhlasíme s pánom Trumpom, že je naozaj dôležité zjednotiť krajinu, a chceme spoločne pracovať na podpore hospodárskeho rastu a tvorby pracovných miest,“ uviedla hovorkyňa Fordu Christin Bakerová.

Ford vlani oznámil, že v Mexiku postaví za 2,5 miliardy dolárov dve nové továrne a vytvorí v nich 3800 miest. Tento rok v septembri firma oznámila, že do závodu v mexickom San Luis Potosí premiestni v priebehu dvoch až troch rokov zo Spojených štátov celú svoju výrobu menších vozidiel.

Trump počas kampane opakovane vyhlasoval, že v prípade svojho zvolenia Fordu presun výroby do Mexika nedovolí a že na autá Ford dovážané z cudziny uvalí vysoké clá. V poslednom predvolebnom vystúpení v tradičnom automobilovom štáte Michigan, ktorý trpí odchodom automobilového priemyslu inam, Trump miestnym sľúbil, že zabezpečí návrat odvetvia do tohto štátu.

Výkonný predseda správnej rady Fordu Bill Ford Jr. minulý mesiac povedal, že sa s Trumpom zišiel a hovoril s ním o jeho kritike investičných plánov v Mexiku. Ford vtedy podľa agentúry Reuters Trumpovi pripomenul, že firma za posledných päť rokov vytvorila v USA 26 000 pracovných miest a investovala 12 miliárd dolárov.

Mexiko je pre automobilový priemysel príťažlivé vďaka relatívne nízkym mzdovým nákladom a bezcolnému prístupu na americký trh. Produkcia automobilov v Mexiku sa v uplynulom desaťročí viac ako zdvojnásobila.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #automobilky #Ford #Donald Trump