Menšia čokoláda nahnevala spotrebiteľov

Obľúbená čokoláda Toblerone sa zmenšila. Spozorovali to Briti. Spoločnosť tvrdí, že ide o dôsledok rastu nákladov a musela si vybrať medzi zdražením alebo zmenšením produktu. Po hlasovaní o brexite sa oslabila libra a za utŕžené libry spoločnosť dostane menej eur.

10.11.2016 10:00
debata (11)

Navyše cena mlieka rastie. Spotrebitelia za tým vidia snahu spoločnosti zvýšiť si zisky. Zmenšovanie potravín, znižovanie kvality párkov, piškót, viac lacnej sóje v mäsových výrobkoch, nekvalitné syry, ale aj tenšie železné skrutky, hračky z mimoriadne tenkého plastu sú dôsledkom globalizácie a slabej regulácie či rezignovania vlád na dodržiavanie štandardov kvality.

Môže sa teda odchod Veľkej Británie z Európskej únie prejaviť na veľkosti čokoládovej tyčinky? Môže. Vlna odporu proti zmenšeniu obľúbenej čokolády Toblerone dokázala na sociálnych sieťach Twitter či Facebook prekonať aj sledovanie výsledkov prezidentských volieb. Toblerone je čokoládová cukrovinka, ktorá sa predáva prakticky po celom svete. Vyrába ju americká spoločnosť Mondelez, ktorá ju získala cez akvizíciu švajčiarskej Kraft Food.

„Prečo ju jednoducho nezmenšíte?“ pýtajú sa fanúšikovia Toblerone na sociálnych sieťach. Iní upozorňujú, že Toblerone v obchodoch stojí jedno euro a na letisku desať eur.

Bez ohľadu na miesto nákupu sú však nové Toblerone akési chudobnejšie. „Je to azda najhlúpejšie obchodné rozhodnutie, aké kto kedy urobil. Hanbite sa,“ uviedol jeden z diskutérov na sociálnych sieťach. Spoločnosť Mondelez International vlastní aj bratislavské Figaro. Výrobcu populárnych čokolád a bonboniér.

Z ekonomického pohľadu sa však rozhodnutiu zmenšiť Toblerone nedá čudovať. Podľa agentúry Reuters cena cukru od začiatku roka vzrástla o 45 percent. Vzrástla aj cena mlieka a už mesiace sa drží vysoko aj cena kakaa.

Mondelez na túto situáciu reagoval pre spotrebiteľa netradične. Nešiel cestou zvyšovania ceny, ale zmenšením predávaného produktu. V Británii je tak teraz v obchodoch Toblerone s hmotnosťou 150 gramov namiesto pôvodných 170 gramov. Väčšie balenie už nemá 400, ale 360 gramov.

Čokoláda nie je práve najlacnejšia. Na Slovensku možno kúpiť Toblerone 100 g od 1,20 eura. Na druhej strane sa zdá, že Toblerone je prvým z cukrovinkárskych produktov, ktorého výrobca verejne priznal, že pri súčasných cenách komodít nedokáže ďalej vyrábať a predávať rentabilne – teda so ziskom.

Aktuálna situácia sa však rozhodne netýka len firmy Mondelez a čokolády Toblerone. Od júna, keď Londýn oznámil odchod z Európskej únie, klesla hodnota libry oproti euru zhruba o 18 percent. Na túto situáciu reagoval už aj koncern Unilever. Pre ohlásené zdražovanie produktov sa dostal do konfliktu s maloobchodným reťazcom Tesco.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #čokoláda