Trump sa stáva miláčikom Wall Streetu, americké akcie rastú

Americké akcie po zvolení republikána Donalda Trumpa za prezidenta pokračovali vo svižnom vzostupe.

11.11.2016 08:45
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump.
debata (13)

Akcie posilňovali v očakávaní, že Trump v prvých rokoch vo funkcii podporí ekonomiku zvýšenými výdavkami a zmiernením regulácie. Posilnili hlavne bankové a priemyselné spoločnosti. Technologické akcie, na čele s Applom, však oslabili.

Index Dow Jones stúpol o 218,19 bodu, teda o 1,17 percenta, na 18 807,88 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrástol o 4,22 bodu, čiže 0,2 percenta, na 2167,48 bodu. Index technologického trhu Nasdaq však klesol o 42,28 bodu, čiže 0,81 percenta, na 5208,80 bodu.

V stredajšom obchodovaní prekonali akcie počiatočné otrasy a Dow Jones nakoniec vzrástol o 1,4 percenta. Rozšíril tak dvaapolpercentný prírastok z prvých dvoch dní týždňa, pritom vtedy investori stavali na víťazstvo Trumpovej súperky Hillary Clintonovej.

Wall Street nakoniec hodnotí nečakané Trumpove víťazstvo pre seba ako priaznivé. Trump plánuje zvýšené investície do infraštruktúry a posilnenie výdavkov na obranu. Finančnému sektoru vyhovujú nádeje na zmiernenie regulácie, farmaceutický sektor sa prestal báť zásahov Clintonovej do cien liekov a čaká sa tiež zvýšenie investícií do ťažby ropy a plynu, ktorú Trump sľubuje podporiť.

Index bankových spoločností vo štvrtok stúpol na najvyššiu hodnotu od finančnej krízy. Vysoké zisky si pripísali akcie bánk Wells Fargo, JPMorgan Chase a Bank of America, ktorým pomohol tiež rast výnosov štátnych dlhopisov.

Naopak, rast výnosov dlhopisov stiahol dole sektory, ktoré obvykle vyplácajú vysoké dividendy. So stratami tak skončili energetický sektor, poskytovatelia telekomunikačných služieb či výrobcovia spotrebného tovaru.

Americký dolár pokračoval v raste a k jenu sa dostal na najvyššiu hodnotu za tri a pol mesiaca. Analytici očakávajú, že Trumpova politika by mohla podporiť výdavky a infláciu, čo by prinútilo centrálnu banku USA (Fed) k zvýšeniu úrokových sadzieb. Vyššie úroky zvyšujú atraktivitu dolára a záujem o neho medzi investormi.

Dolárový index, ktorý sa meria výkon dolára ku košu šiestich popredných svetových mien, stúpol o 0,24 percenta na 98,86 bodu. Dolár voči euru posilnil o 0,3 percenta na 1,0889 USD a k jenu o 1,3 percenta na 106,92 JPY. Euro voči jenu vzrástlo o 0,9 percenta na 116,35 JPY.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Wall street #Donald Trump