Štátne IC sa vracajú do nového grafikonu vlakovej dopravy

Návrat InterCity (IC) vlakov medzi Bratislavou a Košicami po takmer ročnej pauze je hlavnou novinkou Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK) v novom grafikone vlakovej dopravy.

11.11.2016 14:09
debata

Od 11. decembra tohto roka budú na hlavnej domácej trati jazdiť denne dva páry týchto komerčných expresov, pričom cestu medzi najväčšími mestami Slovenska zvládnu za štyri hodiny a 42 minút. Pôjde o najrýchlejšie železničné spojenie západu a východu krajiny.

Ako v piatok informovali zástupcovia štátneho osobného vlakového dopravcu, IC vlaky budú odchádzať z Bratislavy o 9:47 a 15:47, z Košíc pôjdu v pondelok až sobotu o 7:31 a 15:31, v nedeľu o 9:31 a 15:31. Popoludňajší vlak z Bratislavy bude pokračovať ako priama súprava až do Humenného. Tradične povinne miestenkové vlaky budú mať päť vozňov a okrem Bratislavy a Košíc budú zastavovať v staniciach Trnava, Žilina, Poprad – Tatry a Kysak.

„IC vlaky považujeme za svoju vlajkovú loď,“ povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ZSSK Filip Hlubocký. „Bude to najkomfortnejšie, najrýchlejšie spojenie. Je to vlak najvyššej kategórie, cestujúcim chceme poskytovať služby v komforte, ktorý im patrí. Máme ambíciu, aby tento produkt bol už od prvého roku v prevádzkovom zisku. Čo sa týka hospodárskeho výsledku, predpokladáme, že za tri, štyri roky budú čierne čísla (zisk),“ dodal. Hlubocký verí, že cenník IC vlakov bude prehľadný a reaguje na toky cestujúcich v silných a slabých časoch.

Cestovné v týchto nedotovaných vlakoch bude závisieť od konkrétneho dňa a spoja, pričom bude rovnaké v pokladniciach i v internetovom predaji. Na celej trase z Bratislavy do Košíc a späť sa bude pohybovať bez zliav od 15,90 do 21,50 eura v druhej triede. Najlacnejší lístok bude platiť na ranný spoj z Bratislavy v nedeľu až stredu alebo popoludňajší z Košíc v pondelok až stredu. Najvyššia cena bude napríklad na spoj v piatok z Bratislavy alebo v nedeľu z Košíc. Cesta v bežnom, dotovanom rýchliku na tú istú vzdialenosť stojí 18,76 eura bez ohľadu na čas zakúpenia lístka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Železničná spoločnosť Slovensko #IC vlaky