Slovenské startupy sa financujú najmä z vlastných zdrojov

Slovenské startupy financujú svoje projekty najmä z vlastných zdrojov. Vyplýva to z prieskumu o startupoch Slovenskej aliancie pre inovatívnu ekonomiku (SAPIE), podľa ktorého 83 % opýtaných využíva na podnikanie vlastné financie. Startupisti ďalej využívajú financovanie pomocou podpory podnikateľských anjelov (30 %) či miestnych a zahraničných fondov 24 %.

20.11.2016 18:38
debata

Viac ako polovica z opýtaných podľa SAPIE rozvíja nový produkt alebo službu v troch najpopulárnejších oblastiach, a to v internetových službách (26 %), v SaaS, čiže softvér ako služba (26 %) a v mobilných softvérových službách (23 %).

Z hľadiska právnej formy zakladatelia startupov podľa prieskumu preferujú spoločnosť s ručením obmedzeným, a to v 70 % prípadov. Akciovú spoločnosť si vybralo 17 % startupov, na živnosť podnikajú 3 % startupistov a 10 % opýtaných označilo možnosť iné.

Prieskum sa zaoberal aj časom vzniku startupov, z ktorého vyplynulo, že 60 % slovenských startupov bolo založených za posledné tri roky. Za vznikom spoločností sú podľa prieskumu najmä mladí ľudia, pretože v 83 % prípadov mali ich zakladatelia 20 až 39 rokov. Pomer žien v startupoch sa podľa SAPIE zlepšuje, 30 % zo vzniknutých startupov založili ženy a 41 % žien je v tomto type spoločnosti zamestnaných.

SAPIE je členská organizácia, ktorá reprezentuje viac ako štyridsať spoločností pri príprave a pripomienkovaní legislatívy na národnej a európskej úrovni, vytvára národné a regionálne partnerstvá a podporuje rozvoj inovácií.

debata chyba
Viac na túto tému: #startup