Košičania privítajú Japoncov. Na východ mieri veľká investícia

Na východ Slovenska smeruje jedna z najväčších nových investícií v histórii regiónu. Ide o japonskú fabriku na výrobu elektronických komponentov pre automobilový priemysel. Investícia za 100 miliónov eur môže v Košiciach vytvoriť až tisíc pracovných miest. Medzi investorom a vládou SR bolo vo štvrtok už podpísané memorandum o porozumení.

24.11.2016 10:06 , aktualizované: 20:00
debata (51)

To priamo v japonskom meste Kairuzawa uzavreli prezident spoločnosti Minebea Yoshihisa Kainuma, slovenský minister hospodárstva Peter Žiga a košický primátor Richard Raši.

Japonská spoločnosť Minebea je zameraná na výrobu najmenších guľôčkových ložísk na svete, inteligentného osvetlenia, súčiastok pre letecký a automobilový priemysel.

„Konečne máme výnimočnú šancu po dlhých rokoch dostať veľkého investora svetového mena priamo do Košíc,“ povedal Žiga.

Okrem operátorov výroby, kde niektorých ľudí v rôznych fabrikách odrádzajú nízke platy začínajúce od 600 eur mesačne, majú byť k dispozícii aj lepšie platené miesta. „Mimoriadne dôležitý pre budúcnosť je plán investovať aj do výskumu a vývoja,“ dodal Raši.

Naposledy prisľúbil príchod na Slovensko britský Jaguar, ktorý stavia závod pri Nitre a sľubuje hrubé platy vyše 1 200 eur. Hovorí sa tiež o možnom príchode ďalšej automobilky. Slovensko zvažoval naposledy japonský Nissan, ktorý sa však zatiaľ rozhodol zostať v Británii.

Atraktivita východu Slovenska môže stúpať s dobudovaním diaľnice z Bratislavy do Košíc, kde je reálny termín dokončenia rok 2020, aj keď bez úseku z Turian do Hubovej. Do roku 2022 má byť tiež dokončený vonkajší diaľničný obchvat Košíc.

„Východné Slovensko môže ponúknuť japonskému investorovi dostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Vybudovanie nového závodu by zároveň viedlo k rovnomernejšiemu rozdeleniu dodávateľskej štruktúry na Slovensku,“ povedal Juraj Sinay, prezident Zväzu automobilového priemyslu na Slovensku.

Minebea na Slovensku už dnes pôsobí cez pobočku pod názvom NMB-Minebea Slovakia. Táto spoločnosť už dnes patrí k najvýznamnejším japonským investorom na Slovensku. V bratislavskej Rači má vybudovaný závod na kompletizáciu elektromotorčekov pre automotive a iné priemyselné využitie. Firma so 150 až 199 zamestnancami aktuálne hľadá cez pracovný portál Profesia zamestnancov na pracovnú pozíciu inšpektor kvality a technik výroby. Nových zamestnancov spoločnosť láka aj na rôzne benefity ako masáže, sauna či fitnes. Podľa údajov spoločnosti Finstat Japonci pôsobia na Slovensku od roku 2009. V minulom roku dosiahli na Slovensku tržby vo výške päť miliónov eur a zisk predstavoval takmer 149-tisíc eur.

Japonci nakoniec na Slovensku môžu investovať aj do výroby počítačových súčiastok. Pre rozvinutý automobilový priemysel je však najpravdepodob­nejšia investícia v tejto oblasti.

„Či východné Slovensko, ale aj južná a stredná časť stredného Slovenska sú oblasti, kde aj bola priemyselná výroba a po útlme bývalých fabrík tam investorov extra neťahali. Pritom, ak fabrika nepotrebuje just in time dodávať, sú tieto oblasti vhodné a možno v nich nájsť kvalifikovaných ľudí,“ povedal Martin Jesný, analytik Slovenského automobilového inštitútu.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #investor