Dane a odvody zamestnávateľov dosahujú 52 %

Hoci daňové zaťaženie zamestnávateľov na Slovensku v poslednom roku mierne stúplo, krajina si v porovnaní daňových systémov globálne mierne polepšila.

24.11.2016 16:23
debata (26)

Podľa rebríčka Paying Taxes 2017, ktorú vydala skupina Svetovej banky a poradenská spoločnosť PwC, sa Slovensko umiestnilo na 72. priečke zo 189 krajín sveta. Medziročne sme si tak polepšili o jedno miesto. Štúdia bola spracovaná v období od júna 2015 do júna 2016 na základe legislatívy platnej ku koncu roka 2015.

Celková daňová sadzba pre zamestnávateľov podľa najnovšieho rebríčka na Slovensku dosiahla 51,6 %, čo bolo o 0,4 percentu­álneho bodu viac ako pred rokom. Podstatnú časť zamestnávateľskej daňovej sadzby tvorili odvody zo mzdy zamestnávateľov, ktorá bola na úrovni 39,7 %. Daň z príjmov právnických osôb predstavovala 10,5 % a ostatné dane 1,4 %. Znamenalo to, že Slovensko malo daňové zaťaženie zamestnávateľov až o 11 percentuálnych bodov vyššie, ako bol priemer krajín Európskej únie spolu s krajinami Európskeho združenia voľného obchodu na úrovni 40,3 %. Spomedzi týchto krajín sme pritom mali daňové zaťaženie zamestnávateľov štvrté najvyššie. Zaujímavosťou je, že hoci podľa štúdie klesol zamestnávateľom na Slovensku počet daňových platieb v porovnaní s predchádzajúcim rokom o dve na osem, celkový čas vynaložený na plnenie daňovej povinnosti im naopak stúpol o štyri hodiny na 192 hodín.

Podľa líderky oddelenia daňového poradenstva PwC Slovensko Christiany Serugovej by pritom mohlo Slovensku v celkovom hodnotení pomôcť nielen pokračovanie elektronizácie daňovej správy, ale najmä zníženie daňového a odvodového zaťaženia práce a zjednodušenie daňového systému, vrátane štruktúry daňových sadzieb. „Avšak najnovšie legislatívne zmeny v oblasti zvýšenia maximálnych stropov na odvody sociálneho zabezpečenia a stále neuzatvorené a hroziace úplné zrušenie limitov na zdravotné odvody postavenie Slovenska v porovnaní s najbližšími susedmi ani krajinami EÚ rozhodne nezlepší,“ konštatuje Serugová.

Štúdia Paying Taxes 2017 pracuje s informáciami o všetkých daniach a odvodoch, ktoré musí stredne veľká firma zaplatiť v danom roku, takisto zohľadňuje aj administratívnu záťaž pri správe a platení daní a riešení procesov po splnení daňových povinností. Dane a odvody zahŕňajú daň zo zisku, odvody na sociálne zabezpečenie a dane z objemu miezd, ktoré uhrádza zamestnávateľ, majetkové dane, daň z prevodu majetku, daň z dividend, daň z kapitálového príjmu, daň z finančných operácií, daň z likvidácie odpadu, daň z motorových vozidiel, cestnú daň a ostatné drobné dane a poplatky.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #odvody