Slovenské elektrárne chystajú úsporné opatrenia

Najväčší výrobca elektriny na Slovensku, spoločnosť Slovenské elektrárne (SE), chce do roku 2020 ušetriť 400 miliónov eur.

25.11.2016 22:00
debata (2)

Ozdravný plán, ktorý podľa portálu Energia.sk vedenie firmy predstavilo zamestnancom, počíta aj s prepúšťaním. Podnik, do ktorého vlastníckej štruktúry tento rok vstúpila skupina Energetický a priemyselný holding (EPH), úsporné opatrenia bližšie nekomentoval.

„Neplánujeme masové prepúšťanie, aké Slovenské elektrárne zažili v minulosti, ale je čestné povedať, že k istej redukcii počtu zamestnancov dôjde,“ uviedol generálny riaditeľ SE Bohumil Kratochvíl. Firma ku koncu minulého roka zamestnávala zhruba 3800 ľudí. Zníženie zamestnanosti sa má vzťahovať najmä na riaditeľstvo a centralizované útvary podniku.

Vlani firme klesol čistý zisk o 86 percent na takmer 24 miliónov eur, čo podnik zdôvodnil poklesom trhových cien elektriny.

Firma pracuje na dokončení dvoch blokov jadrovej elektrárne Mochovce na juhu krajiny, ktorých dostavba sa oproti plánom predlžuje a predražuje. Podľa posledných odhadov by dostavba elektrárne mohla vyjsť až na 5,4 miliardy eur, čo je takmer dvojnásobok pôvodne plánovaného rozpočtu.

Okrem EPH majú v akcionárskej štruktúre SE zastúpenie aj talianska skupina Enel a Slovenská republika. EPH vlani v decembri podpísal dohodu o kúpe dvoch tretín podielu v SE od Enelu za 750 miliónov eur. Podmienkou transakcie je ale dokončenie a spustenie nových blokov v Mochovciach, ktorých jadrová časť využíva ruské technológie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne