Hodnotu za peniaze budú hľadať v ďalších troch oblastiach

Vládni analytici začnú revidovať výdavky aj v ďalších oblastiach. Po sektoroch zdravotníctva, informatizácie a dopravy sa budúci rok pozrú aj na efektívnosť výdavkov v oblasti vzdelávania, sociálnych politík a životného prostredia.

28.11.2016 14:50
debata

Ako informuje rezort financií, hodnotenie v týchto sektoroch sa pripravuje v spolupráci s expertmi Medzinárodného menového fondu a Európskej komisie, ktorí uplynulý týždeň absolvovali misiu na Ministerstve financií SR.

O dôležitosti rozširovania revízie výdavkov na tieto sektory podľa riaditeľa Útvaru hodnoty za peniaze na Ministerstve financií SR Štefana Kišša hovorí napríklad aj suma 2 mld. eur, ktorá má ísť do konca volebného obdobia do školstva. „Je dôležité ich čo najlepšie využiť,“ tvrdí.

Plánovaná revízia vo vzdelávaní sa zameria najmä na sieť regionálnych škôl a zvýšenie atraktivity povolania učiteľa, vrátane systému odmeňovania. Vo vysokom školstve prehodnotia analytici proces akreditácie a spôsob financovania a hodnotenia výsledkov vysokoškolskej vedy. Cieľom hodnotenia verejných výdavkov na politiky práce a sociálne politiky sú opatrenia zvyšujúce zamestnanosť a znižujúce podiel obyvateľstva ohrozeného chudobou. Revízia výdavkov v oblasti životného prostredia sa zameria predovšetkým na zvyšovanie jeho kvality.

Revíziu výdavkov v rámci projektu hodnota za peniaze robia analytici ministerstva financií v spolupráci s partnerskými analytickými útvarmi na dotknutých ministerstvách. V prípade nových revidovaných oblastí sú partnerskými analytickými organizáciami Inštitút vzdelávacej politiky na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR, Inštitút environmentálnej politiky na Ministerstve životného prostredia SR a novovznikajúci Inštitút sociálnej politiky na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Zástupcovia Medzinárodného menového fondu a Európskej komisie počas svojej spomínanej misie v Bratislave zhodnotili aj doterajšie výsledky projektu, kde revíziou prešli zdravotníctvo, doprava a informatizácia. Hodnotenie výdavkov je už súčasťou rozpočtu verejných financií na nasledujúce tri roky, o ktorom má v utorok hlasovať parlament.

„Slovenskej vláde sa už vypláca snaha hodnotiť efektívnosť verejných výdavkov. Silný dôraz na realizáciu navrhovaných opatrení bude teraz potrebný na premietnutie výsledkov revízie do vyššej efektívnosti verejných výdavkov a prínosov pre spoločnosť,“ uviedol vedúci misie David Coady z Medzinárodného menového fondu.

Revízia výdavkov identifikovala opatrenia v zdravotníctve vo výške takmer 10 % z celkových výdavkov, z toho 4 % je zapracovaných v rozpočte verejnej správy pre rok 2017. V infor­matizácii sú opatrenia v hodnote 9 % výdavkov, v doprave za 0,05 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Hodnota za peniaze