Maloobchodné tržby v októbri vzrástli o 0,8 %

Tržby v maloobchode si aj v októbri udržali mierny rast. V medziročnom porovnaní totiž stúpli o 0,8 %, kým v septembri rástli o 1,5 %. Na medzimesačnej báze v októbri v porovnaní so septembrom tržby maloobchodníkov na Slovensku klesli o 0,6 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

05.12.2016 09:56
debata

Medziročné zvýšenie tržieb v maloobchode súviselo s rastom tržieb najmä v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 2,8 %, maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 0,5 % a v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 7,2 %. Tržby najvýraznejšie klesli v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie v špecializovaných predajniach o 17,4 %.

Z ostatných sektorov vnútorného obchodu medziročne vzrástli tržby vo veľkoobchode o 0,6 %, pričom v medzimesačnom porovnaní stúpli o 0,2 %. V ubytovaní evidovali štatistici medziročný nárast tržieb až o 10,2 %, kým medzimesačne naopak klesli o 1,2 %. Podobný vývoj sa zaznamenal aj v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, keď medziročne tržby stúpli o 4 % a medzimesačne klesli o 0,3 %. V predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov v porovnaní s vlaňajším októbrom tržby stúpli až o 11,2 % pri medzimesačnom náraste o 0,6 %.

Za desať mesiacov tohto roka tak maloobchod na Slovensku evidoval medziročný nárast tržieb o 1,7 %. Darilo sa aj ďalším odvetviam, keď tržby vo veľkoobchode oproti desiatim mesiacom vlaňajška vzrástli o 1,3 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov až o 17,9 %, v ubytovaní o 12,7 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 2,6 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod