Američania predávajú U.S.Steel, ponuku predložili Třinecké železiarne

Najväčší zamestnávateľ východného Slovenska možno zmení majiteľa. Záujem o odkúpenie U. S. Steel Košice od amerických majiteľov predložili podľa českého týždenníka Euro Číňania aj slovenský miliardár Tomáš Chrenek spoluvlastniaci Třinecké železiarne. Dohadov je z rôznych strán viacero. České Euro píše, že Číňania ponuku nepredložili a slovenské nemenované zdroje zase tvrdia, že česká ponuka nebola zo strany Američanov prijatá. Oficiálne nikto nepotvrdil nič.

05.12.2016 15:15 , aktualizované: 19:32
U. S. Steel košice Foto:
Košický U.S. Steel už niekoľko mesiacov označuje ďalšie a ďalšie informácie o predaji fabriky za fámy.
debata (165)

"Prezident spoločnosti je momentálne v Spojených štátoch amerických a my nemáme žiadne nové informácie ohľadom toho, či sa nás americkí majitelia chystajú alebo nechystajú predať. Naposledy tu boli viacerí záujemcovia okolo jesene a odvtedy nevieme o žiadnom novom potenciálnom kupcovi,“ povedal šéf odborov U. S. Steel Košice Mikuláš Hintoš. Podnik mala vraj navštíviť delegácia ruskej oceliarskej spoločnosti Metalloinvest, ktorá patrí oligarchovi Alisherovi Usmanovi, ktorá vraj ponuku nepodala.

Vedenie košických železiarní informácie k možnému predaju neposkytuje. "Fámy nekomentujeme,“ povedal hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača. Podobne reagoval aj jeden z údajných potenciálnych kupcov. "Nebudeme túto záležitosť nijako komentovať,“ uviedla Petra Jurásková, hovorkyňa Třineckých železiarní – Moravia Steel.

Prvé informácie o možnom predaji sa objavili ešte na jeseň tohto roka. V tom čase agentúra Bloomerg informovala, že U. S. Steel Košice pravdepodobne zmenia majiteľa a predajná cena sa bude pohybovať okolo 800 až 900 miliónov dolárov. V roku 2013 košické oceliarne zasiahla rekordná strata vo výške 370 miliónov eur a v tom čase zvažovanému odchodu zabránil podpis memoranda o porozumení so Slovenskou republikou.

V ňom sa vláda zaviazala oceliarňam pomôcť pri čerpaní eurofondov vo výške 75,49 milióna eur. Ďalej po dobu 15 rokov bude každý rok vyplácaný príspevok vo výške 14,7 milióna eur na podporu výroby elektrickej energie priamo v závode. Američania sa na oplátku zaviazali nepredať U. S. Steel Košice do roku 2018 a tiež nerealizovať žiadne hromadné prepúšťanie.

Za prípadné porušenie dohody hrozia Američanom vládou nešpecifikované pokuty. Oceliarne preto v tomto roku niekoľko mesiacov po sebe poprepúšťali 29 ľudí, čím len o jedného neprepusteného zamestnanca nenaplnili podmienku hromadného prepúšťania a na chlp presne dodržali podpísané memorandum.

"Košická oceliareň je dnes výlučne v rukách súkromného vlastníka, ale keďže ide o jedného z najväčších zamestnávateľov a dôležitú súčasť ekonomiky, ministerstvo hospodárstva situáciu a vývoj pozorne sleduje. Stále však platí a plní sa memorandum z roku 2013, ktoré udržalo amerického vlastníka na Slovensku a situáciu v podniku stabilizovalo. Ministerstvo komunikuje aj s predstaviteľmi spoločnosti, informácie o jej predaji nemá a v minulosti sa opakovane podobné správy nepotvrdili,“ reagoval hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Dôvod na predaj nedávajú ani hospodárske výsledky železiarní. V roku 2014 dosiahol U. S. Steel Košice tržby takmer 2,2 miliardy eur a zisk 57 miliónov eur. Minulý rok skončili tržby na úrovni takmer 2,1 miliardy eur a zisk dosiahol 43 miliónov eur.

V tomto roku robí veľké problémy nielen košickým oceliarom dovoz lacnej ocele z Číny. "Pre priemysel je dovoz lacnej čínskej ocele výhodný, ale samotným európskym oceliarňam robí veľké problémy. Čo je viac výhodné pre Európu je ťažké zhodnotiť, ale nemať žiadne oceliarne by bol asi problém. Z pohľadu samotného Slovenska strata jednej fabriky nepredstavuje problém, keďže my nemáme železnú rudu a od fungovania oceliarne nie je závislý náš ťažiarsky priemysel,“ uviedol Juraj Borgula, viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu SR.

Z extrémne lacnej čínskej ocele profituje napríklad aj slovenský automobilový priemysel pri výrobe karosérií vozidiel. Ročný dopyt po oceli v Európe sa pohybuje na úrovni 155 miliónov ton a ročná čínska nadprodukcia predstavuje 400 miliónov ton.

Európske oceliarne nedokážu s čínskou konkurenciou súťažiť pre dodržiavanie prísnejších ekologických noriem. Dovezená oceľ sa zároveň v snahe odstaviť európsku konkurenciu niekedy predáva aj za nižšie ako výrobné ceny.

Rázne problémy s lacnou čínskou oceľou vyriešili v Spojených štátoch amerických zavedením ciel na úrovni 522 percent. Začiatkom roka clá na dovoz oceľových valcovaných plechov za studena zaviedla aj Európska komisia a to vo výške 13,8 až 16 percent.

Pôvodný text z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

165 debata chyba
Viac na túto tému: #U.S.Steel