Poliaci žalujú Brusel, že rozšíril Gazpromu prístup k plynovodu

Poľská plynárenská skupina PGNiG podala žalobu na Európsku komisiu pre jej rozhodnutie umožniť ruskej spoločnosti Gazprom rozšíriť kapacitu plynovodu OPAL v Nemecku.

05.12.2016 21:23
debata (43)

Firma to v pondelok uviedla na svojom webe. Komisii vyčíta, že poškodila jej záujmy a že týmto rozhodnutím porušila pravidlá, ktorými sa európsky trh s plynom riadi. Firma tiež kritizuje, že detaily tohto rozhodnutia neboli oficiálne zverejnené.

Sťažnosť PGNiG prichádza po stretnutí vrcholných predstaviteľov Poľska a Ukrajiny, ktorá sa konala minulý týždeň vo Varšave. Tam sa rokujúce strany dohodli na spoločnom postupe v tejto záležitosti.

Poľsko pokrýva väčšinu svojej spotreby plynu dovozom z Ruska. Rozhodnutie Európskej komisie umožniť rozšírenie kapacity plynovodu OPAL na nemeckom území potenciálne vyraďuje Poľsko a Ukrajinu ako tranzitnú krajinu. Súčasná poľská vláda vidí v spolupráci medzi Ruskom a Nemeckom s vynechaním Poľska existenčné ohrozenie.

„Chceme, aby toto rozhodnutie Európskej komisie bolo zrušené,“ uviedol výkonný riaditeľ PGNiG Piotr Woźniak. Dodal, že žalobu podala nemecká dcérska spoločnosť firmy na Súdny dvor Európskej únie 4. decembra.

Hovorkyňa komisie uviedla, že komisia zobrala sťažnosť na vedomie a že detaily svojho rozhodnutia uverejní po získaní súhlasu zo strany nemeckých regulátorov a dotknutých firiem, pretože ide o obchodne citlivú informáciu.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #plyn #Gazprom