Gefco sa zameria na železnicu, na cestách je to stále horšie

Logistická spoločnosť Gefco Slovakia, s. r. o., sa chce zamerať na železničnú prepravu. Zdôvodňuje to tým, že neustále sa zhoršujúca situácia na cestách ukazuje, že budúcnosť bude v preprave po koľajniciach.

06.12.2016 08:13
debata

Železničná a kombinovaná preprava sú podľa spoločnosti v súčasnosti kľúčovými produktmi celej skupiny Gefco a efektívnym a ekologickým riešením je práve preprava nákladu po železnici.

„Ako spoločnosť sa chceme sústrediť na klientov, pre ktorých je železničná preprava komplementárna k námornej, pričom jej podiel sa prirodzene zvyšuje. Našim cieľom je zároveň získať viac projektov, v ktorých bude železničná preprava chápaná ako prvotné, no zároveň dlhodobé riešenie,“ povedala manažérka leteckej a námornej prepravy spoločnosti Gefco Slovakia Jana Bačíková. Rýchlosť prepravy môže zvýšiť aj modernizácia železníc.

Ako spoločnosť informovala, presunúť prepravu nákladu z ciest na železnice je aj stratégiou Európskej únie. Zo správy Dvoru audítorov EÚ z februára tohto roku vyplýva, že je potrebné zamerať sa na podporu železničnej nákladnej prepravy. Podiel železničnej nákladnej dopravy na Slovensku v minulom roku predstavoval 21,4 %, čo je síce nad európskym priemerom (17,8 %), stále to však nie je dostatočné. Gefco na Slovensku preto robí kroky pre podporu tohto druhu prepravy a zaraďuje do svojho portfólia komplexných logistických riešení aj železničnú dopravu.

Gefco Slovakia dosiahla v roku 2015 obrat 133 mil. eur. Spoločnosť zamestnáva 616 ľudí v deviatich pobočkách – v Bratislave, Senci, Trnave, Leviciach, Žiline, Poprade, Kechneci, Haniske a Košiciach. Firma so sídlom v Bratislave vznikla v auguste 2004. Na Slovensku patrí medzi prvých päť logistických operátorov a je jednotkou v logistike nových vozidiel. Poskytuje svojim zákazníkom riešenia pre všetky kroky v dodávateľskom reťazci, a to pozemnú, leteckú a námornú prepravu, logistiku nových vozidiel, colné a daňové zastúpenie, skladovanie a systém vratných obalov. Základné imanie firmy je 530,4 tis. eur.

Materská spoločnosť Gefco má sídlo vo francúzskom Courbevoie (región Île-de-France v okolí Paríža). Skupina Gefco ponúka tvorbu a implementáciu logistických plánov pre výrobcov na základe skúseností za 65 rokov, a to najmä v automobilovom priemysle. Má zastúpenie v 150 krajinách a je jednou z desiatich najväčších európskych skupín. Skupina dosiahla v roku 2015 obrat 4,2 mld. eur a zamestnáva dvanásťtisíc ľudí. Má vyše tristo obchodných miest po celom svete a rozvíja svoju činnosť v juhovýchodnej Ázii, v strednej a vo východnej Európe, na Balkáne, vo východnej Ázii a v Južnej Amerike.

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Gefco