Nemecké energetické firmy majú nárok na odškodnenie, tvrdí ústavný súd

Nemecká vláda nepostupovala pri ústupe od jadrovej energetiky úplne v súlade so zákonmi, rozhodol v utorok v Karlsruhe ústavný súd. Trojica energetických firiem, ktorá rozhodnutie z roku 2011 napadla, má teda nárok na "primerané" odškodnenie.

06.12.2016 10:59
debata (2)

Spoločnosti E.ON, RWE a Vattenfall, ktoré požadujú miliardové náhrady, sa na ústavný súd obrátili kvôli rozhodnutiu vlády a parlamentu skrátiť životnosť jadrových elektrární. Tvrdili, že vláda porušila ich ústavou garantované práva a časť majetku im de facto vyvlastnila.

Spolkový ústavný súd dal v utorok firmám čiastočne za pravdu, keď upozornil na pochybenia zo strany vlády. Nariadil tiež, aby sa do 30. júna 2018 zmenil zákon o jadrovej energetike. O ústupe od jadrovej energetiky do roku 2022, s ktorým vtedy prevádzkovatelia jadrových elektrární súhlasili, rozhodla pôvodne už v roku 2000 vláda sociálnych demokratov a Zelených vedená kancelárom Gerhardom Schröderom.

V roku 2010 však kabinet konzervatívnej únie CDU / CSU a liberálnych demokratov vedený Angelou Merkelovou predĺžil životnosť jadrových elektrární až do roku 2036. Po nešťastí v japonskej Fukušime ale vláda len o rok neskôr otočila a vrátila sa k roku 2022, s čím vtedy už trojica prevádzkovateľov nesúhlasila, predovšetkým pre rýchlosť zmeny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Ústavny súd #jadrová energetika