Trumpa zaujíma, kto radil Obamovi v otázkach klímy

Americkú energetickú politiku s januárovým nástupom republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa očividne čaká rozsiahla reorganizácia.

10.12.2016 15:00
debata (35)

Podľa agentúry Bloomberg to vyplýva z otázok, ktoré Trumpov tím pre prevzatie moci adresoval ministerstvu energetiky. Dokument, ktorý obsahuje 65 otázok, zisťuje možnosti ponechať v prevádzke zastarávajúce americké jadrové reaktory alebo sa pýta na identitu zamestnancov, ktorí zohrali kľúčovú úlohu pri presadzovaní klimatickej agendy dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu.

Trumpov štáb chce od ministerstva energetiky mená pracovníkov aj zmluvných firiem zúčastňujúcich sa klimatických schôdzok OSN a tiež tých, ktorí pomáhali Obamovej administratíve zostaviť rebríček takzvaných spoločenských nákladov za emisie oxidov uhlíka. Tento rebríček vláda používala na demonštráciu výhod nových klimatických pravidiel.

Počas volebnej kampane Trump vyhlásil, že zruší vládne regulácie a vypovie celosvetovú klimatickú dohodu z Paríža. O dohode, ktorú podpísalo vyše 190 krajín a ktorá sa teraz v jednotlivých štátoch ratifikuje, Trump vyhlásil, že škodí americkému priemyslu.

Zo spomínaného dokumentu tiež vyplýva, že Trump podporuje nukleárnu energiu. Od ministerstva energetiky okrem iného chce vedieť, či a ako môže pomôcť udržať existujúce reaktory v chode, a predísť tak ich predčasnému odstaveniu.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #energetika #klimatická dohoda #Donald Trump