Irán podpísal s Boeingom prelomovú zmluvu o nákupe 80 lietadiel

Iránsky vlajkový letecký prepravca Iran Air podpísal s americkým výrobcom lietadiel Boeing zmluvu o nákupe 80 lietadiel za celkovo 16,6 miliardy dolárov.

11.12.2016 19:28
debata (30)

Oznámila to v nedeľu iránska štátna tlačová agentúra IRNA. Ide o najväčší obchod medzi Iránom a Spojenými štátmi od islamskej revolúcie a obsadenia amerického veľvyslanectva v Teheráne v roku 1979. Umožnila ho minuloročná jadrová dohoda medzi Teheránom a svetovými veľmocami.

Boeing počas nasledujúcich desiatich rokov dodá iránskemu prepravcovi 50 lietadiel typu 737 a 30 lietadiel typu 777. Prvé lietadlo z USA by mala spoločnosť Iran Air dostať budúci rok v apríli, uviedla firma podľa agentúry AP. Boeing dohodu vzápätí potvrdil.

Obidve spoločnosti uzavreli predbežnú dohodu o transakcii už v júni. V septembri potom americká vláda udelila Boeingu a potom aj jeho európskemu konkurentovi Airbus povolenie na predaj lietadiel do Iránu za miliardy dolárov.

Začiatkom tohto roka boli uvoľnené medzinárodné sankcie proti Iránu, uvalené za jeho jadrový program, čo Iránu okrem iného umožnilo začať modernizáciu starnúcej leteckej flotily. Iran Air už podpísala predbežnú dohodu o nákupe 118 lietadiel od Airbusu a kúpu ďalších 20 lietadiel od francúzsko-talianskeho výrobcu ATR.

Irán práve dokončuje definitívnu dohodu s Airbusom. V najbližších dňoch by mala byť pripravená na podpis zmluva o nákupe prvej zhruba polovice z predbežne objednaných lietadiel, povedal v nedeľu agentúre Reuters nemenovaný iránsky činiteľ.

Novozvolený americký prezident Donald Trump a republikánski zákonodarcovia dohodu s Iránom ostro kritizujú. Minulý mesiac schválila Snemovňa reprezentantov návrh zákona, ktorý by zablokoval predaj komerčných lietadiel Iránu, pred januárovým odchodom dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu z funkcie ale zákaz nemá šancu vstúpiť do platnosti. Zatiaľ nie je jasné, či sa nový prezident rozhodne odstúpiť od dohody, ktorú podpísali aj Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína.

Iránsky minister dopravy Abbás Ahmad Achúndí, ktorý bol podpise zmluvy prítomný, povedal, že je to pre iránske letectvo „historický deň“. Dohoda podľa neho vytvorí v jeho krajine okolo 8000 pracovných mi­est.

Irán má zhruba 250 komerčných lietadiel, ktoré získal pred rokom 1979. V prevádzke ich k polovici roka bolo len 162, zvyšok stojí pre nedostatok náhradných dielov. Iran Air disponuje 43 lietadlami a ponúka priame lety do viac ako 30 medzinárodných destinácií.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Airbus #Boeing