Turecká ekonomika klesla po siedmich rokoch rastu

Turecká ekonomika v treťom štvrťroku klesla medziročne o 1,8 percenta. Oznámil to v pondelok štatistický úrad. Bol to jej prvý medziročný pokles za sedem rokov a tempo prepadu výrazne prekonalo odhady.

12.12.2016 09:28
debata (5)

Ekonomika sa tento rok dostala pod tlak prudko zhoršenej bezpečnostnej situácie a vývoja okolo júlového nevydareného vojenského puču.

Analytici oslovení agentúrou Reuters odhadli, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny klesne len o 0,5 percenta. Podľa pondelkových revidovaných údajov úradu rástol HDP v prvom aj druhom štvrťroku zhodne o 4,5 percenta.

Domáca spotreba sa v letnom štvrťroku znížila o 3,2 percenta, čo podľa agentúry Reuters dokladá, že vývoj po nevydarenom puči podkopal spotrebiteľskú a podnikateľskú dôveru. Investície klesli o 0,6 percenta. Vplyv prepadu domáceho dopytu na ekonomiku sa snažili kompenzovať vládne výdavky, ktoré vzrástli o 24 percent.

Turecko tento rok zasiahol prepad turistického sektora, ktorý je jedným z pilierov ekonomiky. Po minuloročnom ochladení vzťahov s Ruskom podkopal cestovný ruch v krajine odchod ruských návštevníkov a prudké zhoršenie bezpečnostnej situácie potom odradilo od návštevy krajiny i turistov zo západnej Európy. Nedôveru voči krajine potom ešte posilnil júlový pokus o puč a následné rozsiahle čistky v štátnej správe a verejnom sektore.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Turecko