Poisťovne o možnosti vybrať si úspory: Je to útok na II. pilier

Hospodárska a sociálna rada (HSR) SR nedosiahla v pondelok zhodu na návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

12.12.2016 15:06
debata (50)

Novela zákona by mala od začiatku mája budúceho roka umožniť výber celej sumy alebo aspoň časti úspor v druhom pilieri po odchode na dôchodok približne polovici sporiteľov. Vlani pritom na tzv. programový výber úspor malo nárok približne 16 % sporiteľov a v prvom polroku tohto roka 8 % sporiteľov, ktorí získali nárok na dôchodok. Ako po rokovaní tripartity uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, zásadnú pripomienku k zmenám v druhom pilieri mala Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

Viceprezident RÚZ Ľuboš Sirota upozornil na to, že poisťovne túto novelu zákona vnímajú ako "útok na druhý dôchodkový pilier“. Druhý penzijný pilier podľa neho má svoj význam. "Nevyužil sa potenciál tejto novely. Mohli sme mať ambíciu dosiahnuť viac a podporiť ľudí, aby začali druhý pilier viac využívať,“ dodal.

Životné poisťovne podľa štátneho tajomníka ministerstva práce a sociálnych vecí Ivana Švejnu majú záujem o čo najväčší garantovaný trh s doživotnými dôchodkami. "Naším záujmom je poskytnúť také pravidlá, aby spotrebitelia mali z druhého piliera výhody, a nie aby životné poisťovne mali garantovaný trh,“ upozornil Švejna.

Možnosť výberu aspoň časti nasporenej sumy majú dostať tí sporitelia, ktorých súčet súm všetkých druhov dôchodkov poberaných zo Sociálnej poisťovne, prípadných výsluhových dôchodkov policajtov a vojakov, dôchodku z cudziny a sumy doživotného dôchodku poberaného z druhého piliera bude vyšší ako priemerný mesačný starobný dôchodok z prvého penzijného piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004. V súčasnosti ide o sumu 425 eur.

Suma priemerného starobného dôchodku, ktorá sa bude v tomto prípade brať do úvahy, tak bude vyššia ako suma priemerného starobného dôchodku, ktorý v súčasnosti vypláca Sociálna poisťovňa. Starobnú penziu totiž Sociálna poisťovňa v súčasnosti vypláca v priemernej výške 417,30 eura.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier