Štát za mesiac podporil kúpu 50 elektromobilov a hybridov

Za zhruba mesiac od rozbehnutia dotácií na elektromobily a hybridné vozidlá Slovensko podporilo nákup 50 takýchto áut.

12.12.2016 19:41
debata (8)

Vyplýva to z údajov Zväzu automobilového priemyslu. Spomínaný počet zodpovedá približne ročnému predaju elektrických áut v krajine.

Štát v spolupráci so zväzom vyčlenil na dotácie viac ako 5,2 milióna eur. Dotácie na nový automobil len s elektrickým pohonom je 5000 eur, u hybridov to je 3000 eur. O príspevok môžu žiadať nielen občania, ale aj podnikatelia a samospráva.

Doterajší záujem o dotácie Zväz automobilového priemyslu ocenil. „V porovnaní s ročným predajom (elektromobilov) to hodnotíme pozitívne,“ povedala manažérka importérskych divízií zväzu Martina Koišová.

Záujemcovia o získanie príspevku kupovali najmä vozidlá značiek Nissan a Kia. Vo väčšine prípadov išlo o elektrická auta. Dotáciu majitelia nedostanú naraz, ale v priebehu zhruba dvoch rokov od registrácie vozidla.

Na Slovensku sa v minulosti ročne predalo len niekoľko desiatok elektromobilov. Pred začatím dotácií bolo na päťmiliónovom Slovenskom len tisíc elektromobilov a plug-in hybridov. Podľa odborníkov prekážkou rozšírenia týchto typov vozidiel je hlavne ich vysoká cena.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #automobilky