Kia vyrobila 330 000 áut, najviac exportovala do Británie

Závod Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom pri Žiline vyrobil v tomto roku už 330 000 áut a celoročná produkcia by mala dosiahnuť vlaňajších 338 000 vozidiel.

14.12.2016 09:35
debata

Automobilka opätovne pocítila pokles objednávok na ruskom trhu, naopak zvýšený dopyt zaznamenala na trhoch západnej Európy a v krajinách Blízkeho Východu a severnej Afriky.

„Najviac vozidiel vyviezla Kia do Veľkej Británie (16 % produkcie), Nemecka (10 %), Ruskej federácie (9 %). Najväčším mimoeurópskym trhom je Izrael (6 %),“ povedal hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé. V roku 2016 vyrobila slovenská Kia zatiaľ 595 000 motorov, takmer polovicu z nich automobilka exportovala do fabriky Hyundai Motor Manufacturing Czech v českých Nošoviciach.

Najpredávanejším modelom automobilového závodu pri Žiline je Kia Sportage, ktorý má takmer dvojtretinové zastúpenie v celkovej tohtoročnej produkcii. „V období od januára do novembra 2016 zaznamenala štvrtá generácia športovo-úžitkového modelu Kia Sportage medziročný nárast predaja v Európe o 35 percent. Modely Kia ceed, Venga a Sportage schádzajúce z výrobných liniek v Tepličke nad Váhom tvoria viac ako 60 percent vozidiel značky Kia predaných v Európe,“ dodal Bačé.

Kia Motors Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výroba automobilov, ako aj motorov bola odštartovaná v decembri 2006. V súčasnosti Kia na Slovensku zamestnáva viac ako 3 800 ľudí a vyrába modely Kia ceed v troch karosárskych úpravách, tiež športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné Kia Venga. Aktuálne spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi troch najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od začiatku sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 2,5 milióna vozidiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #automobilky