Šariš aj Plzeň budú variť Japonci

Japonská pivovarnícka spoločnosť Asahi Group skupuje v Európe pivovary. Do rúk ázijských majiteľov sa dostane aj šarišský pivovar Topvar. Celkovo Japonci do európskych pivovarov investujú 7,3 miliardy eur. Ak transakciu schváli Európska komisia a európsky protimonopolný úrad, pôjde o najväčší nákup pivovarov zo strany japonskej pivovarníckej spoločnosti.

14.12.2016 13:00
Smädný mních Foto: ,
Japonci budú variť pivo vo veľkom Šariši, vrátane Smädného mnícha.
debata (33)

Ázijská spoločnosť sa dohodla na kúpe pivovarov v Európe s belgickou spoločnosťou Anheuser-Busch InBev SA/NV (ďalej len AB InBev), ktorá kúpila Pivovary Topvar v rámci širšej transakcie od juhoafrickej spoločnosti SABMiller. Okrem Topvaru Japonci po schválení predaja úradmi získajú aj český Plzenský Prazdroj, poľské značky Tyskie a Lech, maďarský Dreher a rumunský Ursus. Všetky tieto značky pôvodne patrili spoločnosti SABMiller. Firma Asahi sa už so juhoafrickou spoločnosťou v minulosti dohodla na prevzatí značiek Peroni a Grolsch za 2,55 miliardy eur.

V októbri tohto roka spoločnosti odmietli možný predaj komentovať. Richard Farnsworth z oddelenia Media Relations spoločnosti SABMiller plc odmietol pre Pravdu akokoľvek komentovať tieto aktivity: „Obávam sa, že sa musíte v tejto veci obrátiť na spoločnosť AB InBev, ktorá aktuálne riadi proces predaja.“

Ešte v októbri tvorili zahraničné aktivity v tržbách japonskej pivovarníckej spoločnosti len 16 percent. Po prevzatí značiek Peroni a Grolsch stúpli o štvrtinu. AB InBev sa na prevzatí SABMilleru dohodol už v minulom roku. Transakcia v hodnote 79 miliárd libier bola dokončená až v októbri. AB InBev si tak zachoval pozíciu najväčšieho svetového výrobcu piva. Nová spoločnosť má pod kontrolou zhruba 27 percent svetového trhu s pivom. Protimonopolné úrady v USA schválili prevzatie spoločnosti SABMiller konkurenčnou skupinou v júli.

Japonci v Česku už roky varia pivo Asahi Super... Foto: Reuters, TORU HANAI
Asahi, pivo Japonci v Česku už roky varia pivo Asahi Super Dry. Kontrolu by mali získať aj nad značkami ako Plzeň či pivami, ktoré sa varia vo Veľkom Šariši.

Európska únia v rámci schvaľovacieho procesu prevzatia spoločnosti SABMiller firmou AB InBev vyžaduje, aby sa firmy zbavili svojich aktív. SABMiller by mal predať dcérske firmy v Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku, na druhej strane AB InBev by sa mal zbaviť závodov v Taliansku, Holandsku a Veľkej Británii. Keďže ide o fúziu veľkých rozmerov, EÚ chce zmierniť obavy z možného narušenia hospodárskej súťaže. Bez odpredaja totiž tieto firmy nezískajú súhlas regulačných úradov.

V minulosti sa v súvislosti s kúpou SABMilleru spomínali aj slovenskí finanční žraloci z J&T. Tí záujem o kúpu nepotvrdili ani nevyvrátili. Predseda českého Sdružení přátel piva Tomáš Erlich pre agentúru ČTK uviedol, že japonská spoločnosť bola spomedzi záujemcov jedinou pivovarníckou firmou, ktorá o pivovary prejavila záujem. Ostatní záujemcovia mohli vidieť možnú kúpu len ako investičnú záležitosť. Podľa jeho slov sa na výrobe piva nič meniť nebude. Bývalý riaditeľ Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý sa podľa ČTK domnieva, že by sa novým vlastníkom vyplatilo predať novozískané aktíva mimo Českej republiky a nechať si len českých výrobcov.

Podľa odborníkov je navyše otázne, či japonská spoločnosť pod seba nepresunie výrobu iných značiek, ktoré v Európe varí pod licenciou v iných pivovaroch. V Česku ide napríklad o Asahi Super Dry, ktoré sa vyrába od roku 2 000 v Pivovaroch Staropramen.

AB InBev je nadnárodná pivovarnícka a nápojárska spoločnosť sídliaca v Leuvene v Belgicku. Aktuálne je najväčšou pivovarníckou spoločnosťou na svete, vznikla spojením troch nadnárodných pivovarníckych spoločností: Interbrew z Belgicka, AmBev z Brazílie a Anheuser-Busch z USA. SABMiller plc zamestnáva viac ako 70 000 zamestnancov vo viac ako 80 krajinách sveta, pričom je druhým najväčším výrobcom piva na svete a každú minútu ho predá viac ako 140 000 fliaš.

Do dokončenia spomínanej transakcie bude platiť, že SABMiller vyrába viac ako 200 pivných značiek, medzi ktoré patria aj medzinárodne uznávané pivá, ako sú Plzenský Prazdroj či Miller Genuine Draft. Spoločnosť je tiež najväčším plničom nápoja Coca-Coly na svete – odoberá totiž od spoločnosti Coca-Cola hotový koncentrát. Na Slovensku SABMiller nateraz vlastní Pivovary Topvar – firma vyrába a distribuuje známe slovenské značky Šariš, Topvar, Smädný Mních, ale aj české značky ako Plzenský Prazdroj, Velkopopovický kozel, Gambrinus či Birrel. Väčšinu daných aktivít by mali prevziať Japonci.

Ashai Group je celosvetová spoločnosť vyrábajúca pivo, liehoviny, nealkoholické nápoje a jedlo. Sídli v Tokiu. Spoločnosť dosahuje 50-percentný podiel na trhu s pivom v Japonsku.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Šariš #pivovar #Topvar #Asahi Group