Tempo deflácie na Slovensku sa znižuje

Deflácia na Slovensku v novembri už štvrtý mesiac za sebou spomalila tempo. Spotrebiteľské ceny sa v medziročnom porovnaní znížili o 0,2 percenta po poklese o 0,3 percenta v októbri, informoval v stredu Štatistický úrad SR.

14.12.2016 09:57
debata (1)

Naposledy rovnakým tempom ako v novembri klesali na Slovensku ceny tovarov a služieb vlani v lete. Vývoj bol v súlade s odhadmi analytikov.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v novembri zvýšili o 0,1 percenta, zatiaľ čo v októbri stúpli o 0,2 percenta.

Spotrebiteľské ceny na Slovensku medziročne klesajú nepretržite od konca roka 2014, defláciu zaznamenala krajina aj skôr.

Centrálna banka očakáva, že obdobie deflácie na Slovensku sa tento rok skončí. Od budúceho roka by sa mala krajina vrátiť k inflácii, ktorej tempo by sa malo postupne zrýchľovať.

Deflácia obvykle zvádza spotrebiteľa k odkladaniu výdavkov a firmy k odkladaniu investícií kvôli očakávaniu nižších cien v budúcnosti. To podkopáva hospodársky rast a zamestnanosť. Na Slovensku ale nezamestnanosť dosahuje dlhodobé minimá a krajina patrí v EÚ medzi štáty s najrýchlejším rastom ekonomiky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Slovensko #deflácia